Megacindy

Elke maand bedenkt onze columniste hoe ze de wereld kan veranderen. Soms slaagt ze in haar opzet, soms niet.

Ewa ja - pleidooi tegen de gelatenheid

45.000 BETOGERS uitten op 19 december hun ongenoegen en vooral hun ongerustheid over de pensioenplannen van de regering. En wat doet Michel? Luisteren naar die stem? Nee hoor, allemaal fake news van de vakbonden en de oppositie, en daarmee is de kous af. Iets te gemakkelijk van onze pre­mier, en onverantwoord ook. Afspraak over de pensioenen: lente 2018, als Bacquelaine zijn pensioen met punten voorlegt aan de regering. Of wordt dat ook fake news?

Trouwens, in dit verkiezingsjaar zullen we door iedereen om de oren worden geslagen met alternatief nieuws. Straffe cijfers, zogezegde verwezenlijkingen, gegoochel met statis­tieken, ‘becijferde’ prognoses: het staat ons weer allemaal te wachten. Ik hoor u al zeggen: ‘Ewa ja’, same old, same old. Maar dat is het dus niet hè, lieve lezers! We hebben de voorbije jaren gevoeld dat een regering wel degelijk een verschil kan maken: kijk maar naar de sociale afbraak die ze aan het verwezenlijken zijn, de veiligheidsstaat en –mentaliteit die ons democratisch vermogen als samenleving langzaam vergiftigt. Ja, het zijn nu gemeenteraadsverkiezingen. En dat is zeker anders. Maar meestal zijn die ook de kanarie in de mijn: wat leeft er bij de mensen, wie vertrouwen ze de regie van hun toekomst toe?

Ik hoop dat alle straffe mensen die zich de voorbije jaren in de luwte hebben ingezet voor een solidaire en warme sa­menleving op de voorgrond treden en zeggen dat ‘ewa ja’ niet genoeg is. Partijpolitiek passé? Misschien, maar politiek muss nu eenmaal sein.

Om te vermijden dat we na de gemeenteraadsverkiezin­gen wakker worden in een wereld van alternatieve feiten, is

het natuurlijk wel onze eigenste plicht om ons te informeren. ‘Omdat hij of zij het goed kan zeggen’ is geen reden om voor iemand te stemmen, is mijn bescheiden mening. We leven in een informatietijdperk, godbetert, het duurt maar 10 minuutjes van uw kostbare surftijd om even door de partijprogramma’s te scrollen, of om een stemtest te doen waarmee alle nieuws­media ons ongetwijfeld om de oren slaan.

Stem voor mensen, niet tegen mensen, om ook eens een slogan te gebruiken. Wil je dat er iets verandert, kies dan voor het positieve alternatief. Al die verzuring en verrechtsing le­veren alleen maar meer ongelukkige mensen op. Wees niet zo gelaten! Laat ‘ewa ja’ niet jouw houding in het stemhok­je zijn. Maak er een volmondig ja van, zoals de onvolprezen dichter Simon Vinkenoog schreef in zijn gelijknamige gedicht:

Ja! Tegen het noodvol einde

—  
Ja! Tegen de kop en staart, de spieren en de zenuwen, de huid en de organen

—  
Ja! Volmondig ja! Tegen de magie en de mateloosheid van het bestaan


Ja! Tenslotte ja! Tegen het onvergetelijke feesten


Ja! Ja! Ja! Ja! Ja! Ja!

Laten we er met zijn allen op 14 oktober een feestje van maken.

Hulp nodig van Megacindy? Laat het haar weten via megacindy@acv-csc.be.

MegaCindy (pdf)
99 KB

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.