"De douane heeft me altijd gefascineerd"

Een job als douanier spreekt veel mensen tot de verbeelding. Wat houdt die job in? NT vroeg het aan Ludwig Engels, douanier op de luchthaven.

Werken als douanier heeft me altijd aangesproken. Na 14 jaar bij de dienst Justitie was ik een beetje uitgekeken op die functie. Ik wilde een job met niet louter administratief werk. Toen er enkele vacatures vrij kwamen bij de douane in Zaventem, heb ik niet geaarzeld. De eerste twee jaar werkte ik in de cargozone van Brussels Airport. Nu werk ik enkel met passagiers. Daardoor heb ik toch meer sociaal contact, wat ik wel fijn vind. Ik controleer de bagage, de passagiers en kijk uit naar verdachte personen …

Mijn functie bestaat vooral uit controles uitvoeren. Het is veel fysiek werk. We stellen wel elke dag een overtreding vast. Dan ben je snel een tweetal uren bezig met administratie. De overtredingen zijn erg uitleenlopend. Het gaat van een slof sigaretten waarvan de passagiers niet wisten dat ze die niet mee mochten nemen, tot kilo’s drugs en namaakartikelen.

De nieuwe structuur van de douane heeft een impact gehad om mijn job. Er zijn heel wat nieuwe diensten opgericht: een bewakingsteam, de regiekamer en de controleregie CRC. Zij geven door welke vluchten we moeten controleren. Dat loopt wel vlot, maar nog meer overleg met mensen op het terrein zou geen kwaad kunnen.

Er zijn ook veel positieve ontwikkelingen. Zo werken we heel goed samen met het recent opgerichte PIT-team (Passengers Information Team), een onderdeel van de Groep Anti Drugs. Dankzij hun terreinkennis en onze expertise hebben we onlangs vier dagen op rij grote drugsvangsten gedaan; van heroïne tot 26 kg cocaïne.

Elke dag en elke situatie is anders. De ene dag gebeurt er niks, de andere dag heb je een grote vangst. Vooral in het cash-team gebeurt dat regelmatig. Vanaf 10.000 euro ben je als passagier verplicht aangifte te doen. Dat kost in principe niks, maar je moet kunnen aantonen dat het om legaal geld gaat. Daar wringt natuurlijk het schoentje voor velen. We ontdekken veel misdaadgeld
en zwart geld. De grootste vangst was tot nu toe 1,2 miljoen euro, dat gewoon in de koffer zat.

 

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.