De militant

"We hebben 95 mensen goed begeleid naar hun nieuwe job!"

Vlaamse gemeenten stapten uit Vivaqua

Mireille van acker
  • Boekhoudster Vivaqua sinds 2006
  • 49 jaar
  • Wemmel

Door de recente uittreding van de 15 Vlaamse Gemeenten uit Brussels waterbedrijf Vivaqua gingen 95 personeelsleden noodgedwongen over naar verschillende wateroperatoren. De onderhandelingen verliepen daarbij niet gemakkelijk. Afgevaardigde Mireille Van Acker legt uit. “Vivaqua had tot voor kort de 19 Brusselse gemeenten als vennoot, een viertal Waals-Brabantse en 15 Vlaamse gemeenten uit de Brusselse rand. Daar kwam verandering in toen in 2016 een fusie tussen Vivaqua en waterleverancier Hydrobru ter sprake kwam. Die stuitte op verzet vanwege de hoge schulden van Hydrobru. Daarop werd in onderling overleg besloten dat de Vlaamse gemeenten uit Vivaqua mochten treden. Maar daar stond wel wat tegenover.”

Veel onzekerheid

“Vivaqua eiste namelijk dat de Vlaamse gemeenten 122 van de 1448 medewerkers zouden overnemen. Dat leek ons logisch omdat door de uittreding er ook minder werk voor Vivaqua zou zijn. Maar er heerste veel onzekerheid op de werkvloer. Over het behoud van statuten, groeps- en hospitalisatieverzekeringen, maar ook over het feit dat de Vlaamse gemeenten van plan waren een nieuwe intercommunale op te richten. Maar omdat de regering het aantal intercommunales juist wil verminderen, ging dat plan niet door.

De Vlaamse gemeenten gingen dan maar elk afzonderlijk onderhandelen met 3 Vlaamse operatoren: Infrax, Farys en De Watergroep. Eind oktober koos de laatste gemeente zijn operator. Geen dag te laat want in november dienden de 122 aangeduide medewerkers een keuze te maken. Dankzij de onderhandelingen die de vakbonden voerden hadden we verkregen dat de rechten en statuten
behouden bleven en dat ze een aanmoedigingspremie kregen als compensatie voor de verliezen op verzekeringsgebied.”

Goed nieuws!

“Onder impuls van het ACV hebben de vakbonden daarop alle betrokken partijen samengebracht: de directie, de 3 nieuwe operatoren en de medewerkers die belang hadden bij de overstap uit Vivaqua. Onder de Vlaamse medewerkers werd gevraagd wie vrijwillig de overstap wilde maken, zodat ze de plaats konden innemen van de 122 ‘uitverkorenen’ die niet wilden gaan. Er bleken veel vrijwilligers te zijn. Dat was ook goed nieuws voor de aanwezige operatoren: zij kregen er gemotiveerde mensen bij. Een echte win-winsituatie. En in totaal dienden er van de 122 uiteindelijk slechts 95 te moeten vertrekken. En die beginnen op 1 april aan hun nieuwe job. Het mindere nieuws is dat ik 7 militanten verlies!”

ZIT JIJ MET EEN PROBLEEM DAT JE WILT AANKAARTEN? LAAT HET ONS WETEN VIA NT@ACV-CSC.BE

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.