De stelling

©Shutterstock

Deze maand: "Tussen kerst en nieuw krijgt het OCMW meer aanvragen."

Omschrijving

December en januari zijn de donkerste periodes van het jaar. Mensen in moeilijkheden hebben het dan vaak nog lastiger. Maar krijgen onze OCMW’s ook effectief meer aanvragen binnen in de winterperiode?

 

“Bij de sociale dienst komen allerhande vragen binnen, waaronder een groot deel financiële  vragen, vaak rond het leefloon” verklaart Inge Timmerman van OCMW Brugge. “Dergelijke aanvragen voor financiële steun liggen niet hoger in de winter dan in andere perioden.”

“Tijdens de feestdagen is er bij  het publiek wel meer bewustzijn rond eenzaamheid en dak- loosheid. Die krijgen dan extra aandacht waardoor het lijkt alsof het probleem in die periode groter is. Het neemt niet weg dat poetshulpen of zorgkundigen, die dagelijks met cliënten in aanraking komen, veel vragen rond eenzaamheid krijgen. Men stapt met zo'n probleem nu eenmaal minder snel naar de sociale dienst van het OCMW. Gelukkig zijn er in Brugge in de eindejaarsperiode veel initiatieven van CAW of andere organisaties die de eenzaamheid wat draaglijker willen maken. Zo worden er op de dag voor Kerstmis 150 kerstmaaltijden uitgedeeld door Kiwanis. Andere organiseren een kerst- of oudejaarsavond. Wij schrijven cliënten hiervoor in als ze daar behoefte aan hebben.”

Tijdens de feestdagen zijn er bij het OCMW in Brugge geen pieken in de vraag rond acute hulp. De vraag is continu: “Ik werk nu bijna 30 jaar bij de dienst steunverlening. In het begin van mijn carrière was het nog mogelijk dat cliënten zelf een woning vonden en de energierekening  in orde brachten. Nu is het met een leefloon zeer moeilijk om een woning te vinden in het dure Brugge. Ook de energiefactuur is hoog geworden. En de laatste tien jaar zitten de opvangtehuizen  voor daklozen vol. Het gevolg is dat sommige mensen daardoor maanden of zelfs langer dakloos blijven. Voor hen vinden we een plaatsje in onze nachtopvang. In de winter, als het vriest, gebeurt dat zonder voorwaarden, dus ook voor mensen zonder papieren.” Maar je bereikt nooit iedereen. “Als ik in de kerstperiode lekker warm thuis zit met de familie, weet ik dat er dakloze mensen buiten in de kou zitten. Dat kan ik moeilijk loslaten.” 


Conclusie

De stelling klopt niet.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.