De militant

Een ziekenhuis is gewoon een bedrijf geworden

Een ziekenhuis is gewoon een bedrijf geworden

Marijke Vindevoghel
  • Beroep: Vrijgesteld verpleegkundige UZ Gent
  • Leeftijd: 56 jaar
  • Woonplaats: Merelbeke

Marijke Vindevoghel is verpleegkundige en vrijgestelde in het UZ Gent. Ze is, samen met haar collega, verantwoordelijk voor een succesvolle ledenwerving. “De reden voor dat succes? Een eigen lokaal. Direct en altijd bereikbaar. Dicht bij de mensen. Een gezond evenwicht tussen bijstand voor individuele dossiers en de collectieve problemen.”

Toch zit het Marijke hoog, heel hoog. “Een ziekenhuis is tegenwoordig gewoon een bedrijf geworden. Het lijkt alleen nog maar te gaan over het halen van cijfers en personeelskosten die niet overschreden mogen worden. Het gevolg is een ongelooflijke werkdruk, dat voel je elke dag. Dat geldt overigens voor de hele gezondheidszorg. Ik stel de overheid hiervoor verantwoordelijk. We hebben een directie die het vrij goed meent met het personeel maar die ook met handen en voeten vastzit aan maatschappelijke ontwikkelingen.”

Rap binnen en buiten

“In UZ Gent werken 6.000 mensen. Die zijn hard nodig want dit ziekenhuis ligt elke dag stampvol. De vraag naar zorg wordt groter terwijl de patiënten hier steeds korter liggen. Met ‘dank’ aan Maggie De Block die per pathologie liet vastleggen hoe lang iemand mag blijven. Het is een business geworden van rap binnen komen en buiten gaan van zoveel mogelijk patiënten. Dat heeft zijn gevolgen voor het personeel en het maakt de vakbond onmisbaar.”

Ziek in een ziekenhuis

“Door mijn vakbondswerk heb ik geleerd dat zorg dragen voor hen die in de zorg staan belangrijk is. Een vakbond zorgt ervoor dat mensen gedreven aan het werk blijven. Die verwevenheid onder het personeel is onze sterke kant. Door alle problemen moeten we zelfs geen moeite doen om leden te werven, ze komen vanzelf naar je toe. Er staat hier altijd een doosje met tissues klaar want er worden heel wat traantjes gelaten. Werken in de zachte sector is hard. We moeten langer werken, het wordt steeds zwaarder en er ligt druk op medewerkers die ziek worden. Ze voelen zich schuldig als ze een keer ziek thuis moeten blijven. Terwijl we uitgerekend in een ziekenhuis werken, wat een ongelooflijke contradictie. Wanneer iemand ziek is dan is die echt ziek. Het tegendeel beweren is zeggen dat al onze patiënten grote profiteurs zijn. Er is nu eenmaal een hoog ziekteverzuim en we zouden beter de oorzaken ervan aanpakken.”

Hand in hand

“Eigenlijk zouden we hand in hand met de directie aan de slag moeten. We hebben uiteindelijk hetzelfde belang: de kwaliteit van de zorg hooghouden. Maar er blijft die druk om de cijfers te halen, het commercialiseren van de zorg weegt op het personeel. Het zijn ook allemaal brave mensen in de zorg, het personeel is ongelooflijk geduldig met als gevolg dat men bij ziekte te lang wacht en de uitval daardoor langer is.” 

   

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.