De militant

Dominique De Craen
  • Voedselcontroleur Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV)
  • 56 jaar
  • Geel

"Alle schuld op het Agentschap steken is niet eerlijk"

Dominique is al sinds 1986 militant. Hij liep dus al een tijdje mee toen in 1999 de dioxinecrisis losbarstte. “De regering trad af, het IVK werd ontbonden en er werd een nieuw voedselagentschap opgericht, het FAVV. Met de toenmalige topman Piet Vanthemsche werkten we als vakbond heel goed samen.”

“De overheid wilde na het publieke schandaal uiteraard een goed functionerend agentschap en Vanthemsche was clever genoeg om de vakbonden gunstig te stemmen. Zo slaagden we er met hem in om onder andere een nieuw vergoedingssysteem te creeren en dit te koppelen aan de werktijdregeling voor alle reizende controleagenten van de gefuseerde partners. Onder Piets opvolger, Gil Houins, hebben we ook voor de sedentaire medewerkers goede afspraken over vergoedingen kunnen maken. Die krijgen nu onder meer maaltijdcheques zodat de kloof met de reizende agenten financieel wat kleiner wordt. De kwestie rond de maaltijdcheques ligt syndicaal al jaren op tafel. Wij willen die voor de medewerkers van alle andere federale instellingen, zoals dat bij sommige Vlaamse instellingen het geval is.”

Besparen niet zonder gevolgen

“De contacten tussen vakbonden en het management van het FAVV zijn goed. Het doet ons pijn dat het Agentschap recent onder vuur kwam te liggen met het vleesschandaal. De bevoegde minister heeft het Agentschap, zacht uitgedrukt, niet gespaard. Wij zijn
natuurlijk verantwoordelijk voor de inspecties. Maar de frequentie van het aantal inspecties is door de besparingsdrift van de regering de laatste jaren gedaald. De laatste vier jaar is het aantal agenten die de inspecties moeten uitvoeren met 10 procent gedaald. Daarnaast is er nog het systeem van de autocontrole: bedrijven zijn zelf verplicht om dagelijks controles uit te voeren en zichzelf te controleren. Wij controleren periodiek of de procedures goed gevolgd zijn. Dat beïnvloedt dus ook het aantal inspecties aan een bedrijf door de overheid. Al die factoren samen hebben geleid tot het schandaal. En wij krijgen de schuld.”

Twijfels

“België is zowat het veiligste land op voedselgebied geworden. Het FAVV wordt al jaren nationaal en internationaal geroemd voor
zijn werkwijze en beleid. En nu zou er van alles aan schorten? Ik heb daar mijn twijfels over. Wie heeft er in 1999 geprofiteerd van de dioxinecrisis? De oppositie. En wie heeft er nu baat bij? Een voedselschandaal is het schandaal bij uitstek om politiek uit te spelen, de hele bevolking wordt erdoor getroffen of bang gemaakt. Daar kun je mee scoren. Wij zijn die politieke spelletjes beu. Alle schuld
op het Agentschap steken is niet eerlijk. Wat we wel meer moeten bestrijden zijn de duistere kanten van het onderenemen: de fraude. Daar moeten wij beter tegen gewapend worden. Maar dat vraagt uiteraard meer middelen …”

ZIT JIJ MET EEN PROBLEEM DAT JE WILT AANKAARTEN? LAAT HET ONS WETEN VIA NT@ACV-CSC.BE

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.