"De bibliotheek is nog springlevend"

De campagne #bibvooriedereen is een initiatief van de VVBAD‚ de Vlaamse Vereniging van Bibliotheek‚ Archief & Documentatie. De publiekscampagne benadrukt het belang en de rol van een gemeentelijke  bibliotheek. Een gesprek met Bruno Vermeeren van de VVBAD over de toekomst van de bib.

Waarom #bibvooriedereen? Sinds 2016 zijn gemeentebesturen niet meer verplicht om een bibliotheek te hebben. Daarom willen we, met de aankomende verkiezingen, het belang van de bibliotheek onderstrepen. Ondertussen ondertekenden al 25.000 mensen, en een vijftigtal gemeentebesturen, het charter.

De bibliotheek is een basisdienst. Zeker voor mensen die het moeilijker hebben of die minder vaardig zijn met digitale toepassingen. Hen wordt de toegang tot cultuur, literatuur en computers ontzegd als de bib zou wegvallen. Maar de bibliotheek is meer dan dat. Recent onderzoek toonde aan dat Vlaamse kinde­ren slecht scoren op begrijpend lezen. De bibliotheek kan hierin hulp bieden. Sommige bibliotheken werken met een bib aan huis: een dienst voor mensen die minder mobiel zijn. Onze vrijwilligers zijn meer dan enkel pakjesbezorgers. Ze slaan een praatje, helpen bij problemen ... De bib speelt een rol op zo­wel cultureel, onderwijs-, als welzijnsvlak.

Er zijn mensen die zich zorgen maken over het afschaffen van de bibliotheek- verplichting. Terecht. Een aantal gemeenten hebben bespaard op hun bibliotheekbudget. Er zijn al 130 jobs in de sector verdwenen. Op die manier wordt de dienstverlening minder kwaliteitsvol en gaan gemeenten zich de vraag stellen of het nog wel nodig is om een bibliotheek te hebben. En dat leeft bij veel mensen: medewerkers en bezoekers.

Toch kan de bibliotheek nog veel bete­kenen voor onze samenleving. De Krook in Gent krijgt 1 jaar na de opening  zo’n 7.000 à 8.000 bezoekers per dag over de vloer. Die komen niet alleen voor de boeken. Dat is veel meer dan zij ooit hadden durven dromen. Het aantal bezoekers gaat overal in stijgende lijn. De bibliotheek is dus zeker niet ten dode opgeschreven.

De bibliotheek anno 2018 combineert tal van nieuwe functies. Het is een plek waar mensen graag naartoe komen. Ze lezen er niet alleen een boek, maar spreken er af met vrienden en studenten komen er studeren. Daarnaast kan een bibliotheek tal van activiteiten aanbieden, zoals lezingen of voorleesmomenten. Zo wordt de bibliotheek een hotspot in de gemeenschap.

Vind jij de bibliotheek ook belangrijk? Teken dan de petitie op www.bibvooriedereen.be

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.