Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid

Op stap naar de generale repetitie van het Nationaal Defilé

Elke maand trekken we door Vlaanderen, op zoek naar opvallende verhalen bij de openbare diensten.

Het is kort na de middag als we het militair terrein in Peutie oprijden. Of we even onze identiteitskaart willen afgeven aan het onthaal en een toelating voor onze wagen kunnen regelen. Natuurlijk.

Je krijgt niet elke dag zoveel militair vertoon van zo dichtbij te zien. Adjudant-chef Inge Cantryn is Public Affairs Officers bij de dienst Strategische Communicatie. Ze neemt ons samen met een ploeg van de RTBF en Het Nieuwsblad op sleeptouw. “Vandaag doen de grondtroepen een volledige doorloop van het defilé, weliswaar zonder de minister en de koninklijke familie. Eenheden uit het hele land zijn aanwezig. Er lopen ook veteranen en reservisten mee en een eenheid van Eurocorps.” Die laatste is een internationaal korps met militairen uit België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Polen.

“Een deel van de Belgische militairen draagt al het nieuwe uniform. Tijdens het defilé stellen we de uniformen voor aan het grote publiek. Tegen eind dit jaar zul je ze meer en meer zien. We stellen ook nieuwe voertuigen voor. Tijdens het defilé leggen
we dit jaar ook de nadruk op de internationale samenwerkingen, de jeugd die ook meemarcheert en de muziekkapellen.” Op de nationale feestdag zelf waren er uiteindelijk zo’n 2000 militairen aanwezig, inclusief die van de gemotoriseerde colonne en de militairen die het Feest in het Park verzorgen.

De schouwing van de troepen gebeurt op 21 juli traditiegetrouw door de koning, vandaag neemt luitenant Stéphane, Officier Protocol, de honneurs waar. Als coördinator leidt hij vandaag voor de tweede keer de militaire optocht in goede banen, dit jaar opnieuw zonder coronamaatregelen. “Vandaag heb ik een hele goede prestatie gezien en dat maakt me wel fier. De voorbereidingen begonnen al in december vorig jaar. De doorloop vandaag is het ideale moment om nog extra aanwijzingen te geven aan de militairen die nu voor de eerste keer meelopen.”

Langs het parcours komen de militairen verschillende markers tegen, aangeduid met genummerde vlaggen. “Dan weten ze waar ze bijvoorbeeld het hoofd naar links moeten draaien of waar de koning wordt gegroet. Het is cruciaal dat die groet correct en op het juiste moment gebeurt”, geeft Stéphane nog mee. 

 

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.