Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid

'Tijd om te stoppen met besparen op ons menselijk kapitaal.'

Op 1 augustus ging Marleen Evenepoel, administrateur-generaal bij Natuur en Bos, met pensioen. Het Agentschap beschermt en ontwikkelt ruim 90.000 hectare aan natuurgebieden, bossen en parken in Vlaanderen. Maar volgens Evenepoel wordt dat moeilijk met minder personeel.

 

‘Toen ik begon in 2006 was er het Grote Niets. Je had binnen de Vlaamse overheid een afdeling Natuur en een afdeling Bos en Groen en die werden min of meer op een hoop gesmeten. In de loop der jaren zijn we er toch in geslaagd om er een coherent geheel van te maken en mede dankzij de zeer goede relaties met onze stakeholders het Agentschap op de kaart te zetten. De voorbije jaren hebben we toch heel wat bijkomende natuur gerealiseerd. Zeker in de coronaperiode merkten heel wat mensen dat er nood is aan goede en betere natuur in Vlaanderen.’

‘Ik was al die tijd ACV-lid en ben ook van plan om dat na mijn pensionering te blijven. Ik kon me tijdens mijn functie moeilijk manifesteren als vakbondslid omdat ik neutraal diende te zijn. Moeilijk was dat niet, het was nu eenmaal mijn taak om over de belangen van iedereen te waken.’

‘Besparingsmaatregelen waren en blijven echter een moeilijke aangelegenheid. Het aantal taken van het Agentschap steeg. Op zich is dat goed: het betekent dat het goed gaat met onze natuur. Helaas worden die taken door steeds minder mensen uitgevoerd. Hoe efficiënt we ook werken, op een dag is de rek uit het elastiek. Ik denk dat we die dag nu wel bereikt hebben. Iedereen weet dat er begrotingstekorten zijn en daar mogen we niet blind voor zijn. Maar nu wordt het echt tijd dat we stoppen met te besparen op het menselijk kapitaal.’ 

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.