Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Word nu lid

De militant: 'Alle weddeschalen stijgen met twee procent, de eerste koopkrachtverhoging in 20 jaar!'

Dirk Vande Sompele (55 jaar) is al bijna 20 jaar militant bij ACV Openbare Diensten. Hij werkt als teamchef bij de Federale Overheidsdienst Financiën.

Toen er twintig jaar geleden een reorganisatie gepland was waar hij niet mee akkoord ging, trok Dirk naar zijn toenmalige baas. Hij kreeg als antwoord: ‘Je hebt gelijk, maar ik kan daar niets aan veranderen’. “De dag nadien ben ik lid én militant geworden bij ACV Openbare Diensten”, vertelt hij. Zoveel jaar later zet Dirk zich nog steeds keihard in voor het openbaar ambt.

Na maanden van onderhandelingen slaagden Dirk en zijn collega’s er onlangs in om een voorakkoord over loonsverhoging af te spreken met minister Petra De Sutter. Het zou de eerste zijn in 20 jaar. “Vanaf het begin van deze federale regering was er overlegbereidheid. Dat was bij de vorige regeringen wel anders. Ons voorgestelde pakket bestond uit kwantitatieve (financiële) en kwalitatieve (werkgerelateerde) eisen. Al snel bleek er geen geld voor een serieuze loonsverhoging.”

Enkel onderhandelen over kwalitatieve eisen heeft geen zin, vindt Dirk. “Dan doet de overheid te veel aan ‘cherry picking’, met andere woorden: ze kiezen de voordelen uit waar ze zelf het meeste bij winnen. Bijvoorbeeld rond thuiswerk. Het is de overheid die de regels bepaalt zonder te vertrekken vanuit het standpunt van haar medewerkers. In de teksten staat niet wanneer je mag deconnecteren en dus onbereikbaar zijn. Er staat enkel in wanneer je wél bereikbaar moet zijn.

Een argument voor sommige leidinggevenden om te eisen dat je binnen de volledige glijtijden beschikbaar blijft. Zo werkt het natuurlijk niet. Daarom hebben we de druk opgevoerd met acties.”

De doorbraak

Na verschillende stakingen en acties kwamen de onderhandelingen in een stroomversnelling. “De minister wilde een voorakkoord bereiken waaraan een budget gekoppeld was. Maar dat kwam er in eerste instantie niet. Na verder onderhandelen kwamen die budgettaire garanties er wel.”

Wat houdt dat extra budget dan in? “Het komt erop neer dat alle weddeschalen met twee procent stijgen. Het gaat om de eerste koopkrachtverhoging in 20 jaar! Maar het komt niet voor iedereen op hetzelfde moment. Niveaus C en D komen het eerst aan de beurt in 2023, daarna volgt niveau B in 2024. De hoogste lonen moeten het langste wachten: niveau A krijgt één procent extra in 2024 en nog eens één procent in 2025.”

Ook historisch: de federale ambtenaren krijgen eindelijk maaltijdcheques. Verder is er nog de al lang beloofde verhoging van de eindejaarstoelage voor iedereen, maar vooral de niveaus C en D profiteren daarvan. Ook de kantoorvergoeding wordt geïndexeerd. “Dat laatste is eerder symbolisch. De overheid bespaart niet enkel op energie, maar ze kunnen volledige kantoren verkopen omdat er zoveel thuisgewerkt wordt.” 

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.