Online actiedag op 18 juni voor een zorg- en welzijnspact

©Shutterstock

Applaus, witte vlaggen en heel veel hartverwarmende woorden. De afgelopen maanden kreeg de zorgsector te maken met een niet-aflatende stroom van solidariteit en steun vanuit de samenleving. Zelfs de politici waren genereus en benoemden de zorgsector als essentieel.

Zoveel lof is mooi natuurlijk, maar neemt de fundamentele problemen binnen de zorg- en welzijnssector niet weg. Gewoon verder doen zoals voor de coronacrisis is geen optie. De erkenning en waardering moeten nu omgezet worden in concrete veranderingen en verbeteringen voor de hele zorgsector.

Samen actievoeren op 18 juni

Een grote manifestatie in Brussel zit er momenteel niet in. Toch willen we met zoveel mogelijk collega’s uit de zorg- en welzijnssectoren een duidelijk signaal geven aan de politiek en werkgevers. Daarom gaan ACV Openbare Diensten en ACV Puls op donderdag 18 juni volop online actievoeren. Op die dag willen we zoveel mogelijk lokale, grote en kleine acties, verhalen, foto’s en filmpjes verzamelen op onze online kanalen. Zo creëren we samen - zelfs in coronatijden - een sterke actiedag voor zorg en welzijn in heel Vlaanderen!

Ook jij kan meedoen met jouw instelling! Alle initiatieven zijn welkom. Zolang je maar laat zien dat jij en je collega's onze actie steunen.

Spreek een ACV-vakbondsafgevaardigde in je instelling aan over het initatief dat je wil nemen. Weet je niet wie je moet aanspreken? Neem contact op met je gewestelijk secretariaat. Onze medewerkers bezorgen je dan nog wat meer praktische informatie.

Waarom is actievoeren nodig?

Pak de te hoge werkdruk en het personeelstekort aan

Het uitblijven van oplossingen heeft al veel te lang geduurd. De sector moest de coronastrijd aangaanvanuit een jarenlange te hoge werkdruk en personeelstekort. De crisis heeft getoond hoe belangrijk elk personeelslid is.

Betere loon- en arbeidsvoorwaarden voor alle medewerkers

De lonen van het personeel uit de zorg- en welzijnssector werden al jaren niet meer aangepast. Het is tijd voor een betere verloning voor alle medewerkers. Ook de arbeidsvoorwaarden moeten aangepast worden zodat het werk in zorg en welzijn werkbaar wordt. Met aandacht voor de combinatie arbeid en gezin.

Stop de privatisering en commercialisering

Alle initiatieven tot privatisering, commercialisering en outsourcing van openbare instellingen en diensten moeten onmiddellijk gestaakt worden. De coronacrisis bewijst alvast dat er nood is aan een volwaardig openbaar alternatief.

Een uitbreiding van de opleidingsprojecten tot verpleegkundigen en zorgkundigen is belangrijk zodat meer werknemers de zorgsector komen versterken

Personalization