Naai mondmaskers voor de zorgsector

Help het personeel uit de zorgsector!

De voorraad mondmaskers is schaars. Nieuwe ladingen zijn grotendeels bestemd voor de ziekenhuizen. Maar zorgverleners uit andere zorgsectoren hebben ook nood aan bescherming. Haal je naaimachine boven en help hen!

Heel wat mensen maken nu al mondmaskers voor het personeel uit de zorg en brengen die naar de ziekenhuizen. Een goede zaak. 
ACV Openbare Diensten krijgt echter steeds meer alarmerende signalen van personeelsleden uit de andere zorgsectoren - woonzorgcentra, thuiszorgdiensten, poetsdiensten, instellingen voor personen met een handicap, jeugdinstellingen - waar ook nood is aan beschermend materiaal. Maar de voorraad mondmaskers is schaars en nieuwe leveringen zullen steeds prioritair naar de ziekenhuizen gaan, wat logisch is. 

Daarom roepen we iedereen op om ook een bijzondere inspanning te doen voor het personeel van die andere zorginstellingen en -diensten.

In de woonzorgcentra vrezen de personeelsleden behalve voor hun eigen gezondheid ook voor de bewoners die zij mogelijk kunnen besmetten. Het personeel gaat dagelijks naar huis en is dus vatbaar om besmet te worden buiten de muren van de instelling. 

De diensten gezinszorg en aanvullende thuiszorg moeten eveneens over voldoende bescherming beschikken zodat ook die personeelsleden op een veilige manier persoonsverzorging en andere hulp kunnen aanbieden.

En ook de instellingen voor personen met een handicap of jeugdinstellingen, waar meerdere mensen in groep samenleven, zijn gevaarlijk voor besmetting. 

Voor al deze zorgverleners is er dringend nood aan meer mondmaskers. En daarbij kan iedereen helpen. Jij ook!

Hoe?

  • Haal je naaimachine boven en ga aan de slag. Op de website maakjemondmasker.be vind je alle nodige uitleg en patronen om mondmaskers te maken.
  • Kijk eens goed in je kasten, mogelijk vind je daar nog een voorraadje ongebruikte mondmaskers.
  • Neem contact op met je plaatselijk OCMW of gemeentebestuur. Overleg samen met hen hoe je de mondmaskers best kan overmaken.

Bedankt!

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.