Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

1 op de 4 werkende singles kan woning onvoldoende verwarmen

Jan Maertens

Naar aanleiding van de Internationale Dag van Verzet tegen Armoede bevroeg ACV Oost-Vlaanderen na vier jaar opnieuw 700 werkende alleenstaanden over hun situatie. De resultaten zijn een pak slechter dan in 2019. Vele respondenten kregen het financieel moeilijker en moeten zich steeds meer basisbehoeften ontzeggen.

‘Een grote groep Belgen is alleenstaand’, vertelt Franky Vlaeminck van ACV Oost-Vlaanderen. ‘Vier jaar geleden organiseerden we daarom een enquête onder alleenstaande werknemers, om te horen hoe het financieel gesteld is met hen. De bevraging betrok respondenten uit alle sectoren en statuten, met kinderen en zonder. De enige voorwaarde was dat ze werk hebben. In 2019 was het resultaat al negatief, na een coronaperiode en de energiecrisis is het er alleen maar erger geworden.’

Basisbehoeften worden steeds moeilijker
Meer dan 1 op 4 werkende alleenstaanden kunnen hun woning onvoldoende verwarmen, zo blijkt uit de bevraging. Daarmee is hun aantal meer dan verviervoudigd op amper vier jaar tijd. ‘Deze bevraging gebeurde wanneer de energieprijzen gedaald waren, wat duidelijk aangeeft dat dit voor veel mensen een structureel probleem begint te worden.’
Een jaarlijkse tandartscontrole is voor 1 op 5 (19,20 %) van de werkende alleenstaanden financieel niet haalbaar, meer dan een verdubbeling op vier jaar tijd. Nochtans zorgt de jaarlijkse controle voor een betere terugbetaling als je uiteindelijk toch bij de tandarts moet. Daardoor wordt een tandartsbezoek financieel nog zwaarder voor wie het al zo moeilijk heeft.

Ook het aantal werkende alleenstaanden die geen buffer voor onverwachte uitgaven meer heeft is bijna verdubbeld van 20,45 % naar 36,93 %. ‘Zo leef je in constante spanning dat iets stuk zou gaan, denk maar aan schoenen en kledij van de kinderen’, zegt Vlaeminck. ‘Een stressfactor die niet mag onderschat worden.’

Het geldgebrek beknot ook ontspanning en sociale contacten. Een weekje reizen zit er voor 45,22 % van de werkende alleenstaanden niet meer in, een stijging met 73 % ten opzichte van 2019. 1 op de 3 kan ook zelf geen hobby’s meer uitoefenen , en 40,15 % zegt niet meer op restaurant te kunnen gaan. Vier jaar geleden was dit nog 17,52 %, meer dan een verdubbeling.

Werkende alleenstaanden hebben het onder andere daardoor steeds moeilijker om sociale contacten te leggen of te onderhouden. Bijna 1 op de 3 geeft aan dat dit niet mogelijk is (29,31 %). Vier jaar geleden was dit 14,12 %.

Politieke en fiscale maatregelen vereist
Voor Vlaeminck is het duidelijk dat de noden hoog zijn en het beleid niet mag achterblijven. ‘Het is ontzettend belangrijk dat de automatische indexering behouden blijft. En dat die wordt uitgebreid naar sectoren die de index nog niet hebben. Daarnaast moeten de minimumlonen ook omhoog, en is een eerlijker fiscaliteit noodzakelijk, zodat inkomensvallen voor de lage lonen worden weggewerkt. We vragen ook het herstel van de uitbreiding van het sociaal energietarief met daarin een geleidelijke en niet te snelle uitdoving voor wie boven de inkomensgrens zit.’ Tot slot wijst hij er ook op dat de situatie voor wie een uitkering of pensioen ontvangt vaak nog veel slechter is.

Foto: 
ACV Oost-Vlaanderen bracht de resultaten van de bevraging naar buiten op de markt in Ninove op de Internationale Dag van Verzet tegen Armoede. Marktgangers konden via een simulatiespel ondervinden hoe moeilijk het is om keuzes te maken als je financiële middelen beperkt zijn.
Je verbond op sociale netwerken