Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Onze diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Meer werkenden moeten aankloppen bij de voedselhulp

Wie het niet breed heeft, kan terecht bij een voedselverdelingspunt. Dikwijls gaat het om kwetsbare personen of gezinnen die door het OCMW of het CAW worden doorgestuurd. Het laatste jaar zijn er meer en meer werkenden met een laag inkomen die moeten aankloppen bij de voedselhulp. Dat stellen ze ook vast bij vzw Lichtbaken in Assenede.

Er heerst een drukke bedrijvigheid als ik het voedselverdelingspunt Lichtbaken in de loods van de voormalige textielfabriek ECA in Assenede binnenstap. Vrijwilligers leggen de laatste hand aan de voedselpakketten die de mensen straks komen halen. Twee keer per week, op dinsdag en op vrijdag kunnen ze hier terecht. 

Al snel loop ik op Michel Blockx, de draaischijf van Lichtbaken in Assenede en in Oostende. Michel is met pensioen maar dat is niet te merken aan zijn enthousiasme en dynamiek. ‘Het is een roeping. Je moet dit met hart en ziel doen, anders hou je het niet lang vol’, zegt hij daar zelf over.

Resto du coeur
‘We krijgen geen halve eurocent van de overheid’, antwoordt Michel me stellig als ik hem vraag of ze steun van de gemeenschap krijgen om hun werking financieren. ‘Waar we onze middelen dan vandaan halen? Het gros ervan komt van Resto du Coeur. Dat is een Frans-Belgische organisatie die strijdt tegen de armoede. Ze werd opgericht door de bekende Franse clown Coluche die van bescheiden afkomst was en opgroeide in een arme Franse voorstadswijk. Dat geld hebben we nodig voor de huur van onze loods, voor de gas- en elektriciteitsrekening en voor onze bestelwagen die de schenkingen gaat oppikken. Personeelskosten hebben we niet. We draaien volledig op vrijwilligers.’

Partners
‘Wij bouwen al meer dan 20 jaar relaties op in heel de streek om voedingswaren op te halen. Twee keer per week, op de dagen van de verdeling, rijden we met onze bestelwagen al om 6 uur ’s morgens uit om alles op te halen. We rijden dan naar verschillende warenhuizen in de streek, naar beenhouwerij Renmans die een grote sponsor is maar ook naar lokale land- en tuinbouwers die delen van hun oogst wegschenken. Vandaag hebben we bijvoorbeeld heel mooie rode paprika’s meegekregen van een boer. Een deel komt ook van de voedselbank. Soms wisselen we producten uit met de voedselbedeling in Terneuzen. Als wij bijvoorbeeld twee paletten met salami binnenkrijgen, krijgen we die nooit verdeeld voor de vervaldatum. Dan ruilen we dat voor iets waarvan zij hier net over de grens in Nederland ook een overschot hebben.’ 

Sterke armen
‘Ons aanbod is verminderd. Niet omdat er minder gulle schenkers zijn. We hebben problemen met de ophaling van de goederen en je moet voldoende volk hebben om het tijdig uit te sorteren. Dat is momenteel het zwakke punt. Ik ben altijd op zoek naar sterke vrijwilligers die de blauwe bakken kunnen heffen. Drie van onze vrijwilligers die dit zwaardere werk deden, kunnen dat op vandaag om medische redenen niet meer doen. Dus moeten we soms met pijn in het hart enkele ritten laten schieten, ook al omdat de ophaling en verdeling van verse goederen op één dag gebeurt.’

Meer werkende armen
‘Iedereen die het nodig heeft, is hier welkom’, zegt Michel. ‘Het OCMW en het CAW brengen de meeste mensen tot bij ons. Maar we leggen ook zelf dossiers aan van mensen met een klein inkomen. We vragen hen een bewijs van inkomen en hun gezinssamenstelling. Zeker in de huidige crisistijd zijn we daar nogal soepel in: Wie 1 600 euro netto verdient en daarvan de huishuur en de gas- en elektriciteitsrekening aan de huidige prijzen moet betalen… daar moet ik geen tekening bij maken, daar blijft weinig over. Die mensen geraken in de problemen. We merken dat het moeilijke tijden zijn. Op één jaar tijd hebben we 25% meer mensen die langskomen en nog alle dagen komen er nu mensen informeren. De stijgende tendens houdt aan, ook van mensen die werken. Als ze door hun ploegenwerk niet kunnen ophalen, sturen ze mij een bericht. Dan zetten we hun pakket aan de kant zodat ze het na hun kunnen komen oppikken.’

-----
Je verbond op sociale netwerken

Het ACV gebruikt cookies voor de goede werking van zijn websites, om informatie op maat aan te bieden en je persoonlijke ervaring te verbeteren. Door te klikken op ‘Accepteer alle cookies’ geef je toestemming voor het plaatsen van analytische en advertentiecookies. Deze kunnen ook door onze partners gebruikt worden. Je kan de cookies zelf instellen via de knop ‘Beheer je voorkeuren’. Ga naar de pagina cookies en voor meer info of consulteer onze policy  privacybeleid.