Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Je bent jong en je wilt... ISA en BAS

Het is zomervakantie. Time to relax. Meestal toch want in de zomervakantie staat ook vaak een studentenjob op het programma. Hopelijk is die ook chill maar mocht dat niet zo zijn, dan staat ISA, de Infolijn Studentenarbeid van Jong ACV, voor je klaar.

Typisch

En dat is af en toe nodig, zo blijkt. ‘Er zijn heel wat jongeren die struggelen met de basiswetgeving: hoe zit dat met die 475 uren, mijn groeipakket, de belastingen …?’ vertelt Linde Nieto van Jong ACV. ‘Zeer regelmatig worden we geconfronteerd met de ‘typische gevallen’. In de horeca blijkt het nogal eens de gewoonte te zijn om jobstudenten huiswaarts te sturen wanneer er te weinig werk is door bijvoorbeeld slecht weer. Eigenlijk mag dat zo maar niet en heeft de jobstudent recht op werk volgens de planning. Velen jongeren weten niet beter of durven er niet tegen in te gaan’, aldus Linde.

Loon

Ook het loon, veelal via interim en in kmo’s, blijft een struikelblok. ‘Jobstudenten worden weleens te weinig betaald terwijl feestdagen en overuren gemakkelijk vergeten worden’, somt Linde op. ‘We raden jongeren dan ook aan om hun gewerkte dagen en uren zelf goed bij te houden en hun loonfiche altijd grondig na te kijken. Bij fouten is de boodschap: meteen reageren bij de personeelsdienst, het interimkantoor of desnoods het ACV.’


Proefperiode

Nog zo’n klassieker is om de studentenjob als een goedkope proefperiode te misbruiken. Jongeren die de schoolbanken definitief verlaten, krijgen nogal eens het aanbod om tot eind september als jobstudent te werken en nadien vast aan de slag te gaan. ‘Dat mag helemaal niet’, reageert Linde. ‘Je mag een studentenjob niet opvolgen met een gewoon contract bij dezelfde werkgever voor een gelijkaardige functie. Dat is trouwens ook niet voordelig voor de jobstudent zelf want die verliest zijn opbouw van vakantiegeld en loopt de werkbonus mis.’


WhatsApp

Over schoolverlaters gesproken. Wat als je de schoolpoort definitief achter je toetrekt? Kan je dan ook nog terecht bij Jong ACV? ‘Uiteraard. Speciaal voor hen is er BAS, de gratis Berichtendienst voor Afgestudeerden en Schoolverlaters. Op regelmatige tijdstippen ontvang je tips, tricks en handige info via WhatsApp’, somt Linde op. ‘Heel wat schoolverlaters weten bijvoorbeeld niet dat ze zich ten laatste de eerste week van augustus bij de VDAB moeten inschrijven. Ook de regelgeving over de beroepsinschakelingstijd en -uitkering zorgen nogal eens voor verwarring. En daar komt Bas dan van pas’, lacht Linde.
 
  • ISA en BAS van Jong ACV zijn slechts een klik van je verwijderd.
Je verbond op sociale netwerken