Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Werkmier zingt voor hoger loon

Een duizendtal betogers van de drie vakbonden kwamen eind april samen op het Kramersplein in Gent. Ze willen hogere lonen, nu ook de prijzen van onder meer energie en voeding blijven stijgen. Dat maakten ze duidelijk met een protestlied, gezongen door een ‘werkmier’. Op 20 juni volgt een nationale betoging in Brussel.

Je vindt het Werkmierlied
op online muziekplatformen zoals Spotify, iMusic, DeezerYou Tube Music … om te beluisteren, te downloaden of in je muzieklijst te zetten.

Voor aanpassing loonnormwet

‘Ik heb de loonnormwet al bij het vuilnis gezet’, bekent de Werkmier in het lied, want ‘Ons loon dat moet omhoog!’.

‘De huidige loonnormwet zorgt ervoor dat veel werknemers niet de opslag krijgen die ze verdienen’, zegt Jan Neirynck, voorzitter van ACV Oost-Vlaanderen. ‘Hij zorgt ervoor dat de lonen maar heel beperkt kunnen stijgen en dat de werkgevers in hun zetel zitten als ze moeten onderhandelen. Wij pleiten al jaren voor een aanpassing. Als de politiek de wet aanpast, dan krijgt iedereen eindelijk waar hij of zij recht op heeft: loon naar werken! Want dan kunnen we weer vrijer onderhandelen.’

Loonnormwet schiet doel voorbij

De oorspronkelijke wet had als doel om concurrentieel te blijven met de buurlanden, maar dat is al lang niet meer het geval na werkgeversvriendelijke aanpassingen onder de vorige regering Michel I. 

‘Winstmarge Belgische bedrijven spurt weg van buurlanden’, was begin dit jaar de conclusie van de Nationale Bank en Eurostat. En op 3 februari ´22 kopte De Tijd op zijn voorpagina dat de Belgische bedrijven hun hoogste winstmarges ooit behaalden. 

‘Waar sta je dan nog met je loonnormwet die zogezegd zou dienen om concurrentieel te blijven met de buurlanden?’ vraagt Jan Neirynck zich luidop af.

Werkmierlied

Daarom kwamen een duizendtal manifestanten in Gent hun ongenoegen uiten in aanloop naar een nationale betoging in Brussel op maandag 20 juni. Ze zongen het Werkmierlied. Het heel meezingbare lied legt op een eenvoudige manier uit wat het probleem is en biedt op het einde een kordate oplossing aan.

‘De uitgave van het protestlied verbindt ons met het begin van de vakbonden, 135 jaar geleden. Toen konden veel werknemers niet lezen of schrijven … maar zingen, dat konden ze wel. Er waren volkszangers, zoals Karel Waeri, die met schijnbaar vrolijke volkse liedjes de wantoestanden in Gent snoeihard aan de kaak stelden. Onze Karel Waeri anno 2022 heet Werkmier. Hij staat symbool voor  elke werknemer die elke werkdag zijn of haar verdomde best doet om samen met zijn collega’s het bedrijf draaiende te houden. En, in ruil daarvoor, graag een eerlijker stuk van de koek krijgt.’, besluit Jan Neirynck.

Beluister het Werkmierlied

Het Werkmierlied is beschikbaar op online muziekplatformen zoals Spotify, iMusic, Deezer, You Tube Music … om te beluisteren, te downloaden of in je muzieklijst te zetten - Artiest: Werkmier / Titel: Werkmierlied.

Hier vind je de tekst om mee te zingen.

Je verbond op sociale netwerken