Gratis advies en bijstand voor jongeren

Bijverdienen terwijl je studeert, of pas afgestudeerd en klaar om je eerste centen te verdienen? In beide gevallen ben je beter goed geïnformeerd voor je eraan begint. Daarom neemt het ACV verschillende initiatieven om jongeren goed gewapend aan de start te laten verschijnen.

‘Starten met werken, of het nu als jobstudent is of pas afgestudeerde, is altijd spannend’, vertelt Joke Vermeersch van Jong ACV Oost-Vlaanderen. ‘Soms gebeurt het dan wel dat jongeren in al hun enthousiasme beslissingen nemen die nadelig kunnen uitdraaien. Daarom willen wij hen met raad en daad bijstaan.’

Infolijn studentenarbeid

Sinds vorig jaar kan je chatten, e-mailen of bellen met ISA, de Infolijn StudentenArbeid.
Joke: ‘De wetgeving is niet eenvoudig. In onze contacten met studenten merken we dat er vragen leven: Hoeveel uren mag ik als jobstudent werken? Moet ik belastingen betalen? Mag ik in een ploegensysteem werken? Jobstudenten krijgen via ISA antwoorden op al hun vragen over studentenwerk.’

ACV Enter

‘Voor jongeren bestaat ACV Enter, dat is een gratis jongerenlidmaatschap’, gaat Joke verder. Via ACV Enter kan je beroep doen op juridische bijstand, mocht je problemen ondervinden tijdens je studentenjob. Voor pas afgestudeerden die niet meteen werk vinden, is er ook loopbaanbegeleiding en we helpen ook bij de paperassen voor de beroepsinschakelingsuitkering (wachtuitkering).’

Op verplaatsing

Het ACV wacht niet tot de vragen van jongeren komen, maar gaat hen ook opzoeken en informeren.

Joke: ‘We hebben een scholenwerking, we gaan naar jeugdhuizen en staan op jobbeurzen. We gaan zelf op pad om zo veel mogelijk jongeren goed te informeren over hun rechten en plichten op de arbeidsmarkt. 

Zo hield onze jobstudentenkaravaan de voorbije maanden op 14 plaatsen in de provincie halt. Jongeren konden er terecht met hun vragen over studentenwerk. We gaven een overzicht van de jobstudentenvacatures in de regio. We analyseerden cv’s, gaven tips over solliciteren en lichtten de jobstudentenwetgeving toe. We hebben in totaal 500 bezoekers over de vloer gehad.'

Personalization