Hotelsector zwaar getroffen sinds corona

ACV Oost-Vlaanderen

"Waakzaam blijven in uitdagende tijden"

Op zaterdag 8 mei gaan de horecaterrassen terug open onder een aantal voorwaarden. Bij horeca denken we allemaal meteen aan cafés en restaurants, maar ook de hotels zijn een deel ervan. Na een jaar van lockdowns, online vergaderen en weinig reizen hakt de coronacrisis ongenadig hard in op de hotelsector. We spreken erover met Marijke Du Chau. Zij is vakbondsafgevaardigde voor het ACV in de NH-hotelgroep. 

Hoe gaat het?
“Met mij gaat het goed, dank je. Met de sector en dan meer specifiek de NH hotels waar ik voor werk, iets minder goed. En dat is een understatement.”

Hoeveel dagen tijdelijke werkloosheid hebben de werknemers op dit moment op hun teller in jullie hotelgroep?
“In bepaalde periodes tijdens de coronacrisis waren onze hotels volledig gesloten. Dan was zo goed als iedereen tijdelijk werkloos, behalve een paar collega’s in de niet-operationele afdelingen. Van alle medewerkers met interim- en tijdelijke contracten, waar wij in de horeca vaak mee werken, werden de contracten beëindigd. Die mensen mochten sowieso op zoek naar ander werk. 
Waar we verder tegenaan liepen, was het feit dat er veel werk werd doorgesluisd naar de buurlanden, waar op dat moment betere coronacondities golden. De Belgische medewerkers werden vervolgens in tijdelijke werkloosheid wegens corona gezet, een feit waartegen wij al hevig protesteerden. Ondanks de belofte van de directie dat dit hun tewerkstelling zou vrijwaren, zijn er al in december een eerste lichting ontslagen gevallen, nota bene vlak voor kerst! 

We hebben 13 NH Hotels in België waarvan er nu vijf open zijn. Alle operationele medewerkers van de gesloten hotels zijn in tijdelijke werkloosheid. Een aantal collega’s kunnen hun administratieve taken doen van thuis uit. De mensen die aan het werk zijn, zowel van thuis uit als in de hotels die open zijn, moeten maximaal flexibel zijn en moeten - volgens de werkgever - vooral blij zijn dat ze nog werk hebben. Er is een enorme toename aan stress, zeker nog eens met alle coronamaatregelen erbij die in acht genomen moeten worden.”

Er werd over een loonakkoord gesproken terwijl de sector het zo ongelofelijk moeilijk heeft. Wat vind jij daarvan?
“Ik sta er volledig achter en ik vind het niet meer dan logisch dat in bepaalde sectoren die supergoed geboerd hebben de werknemers een deel van de koek moeten krijgen. In onze sector ligt dat iets moelijker. Als we 2019 vergelijken met 2020 is er een enorm inkomstenverlies, temeer omdat NH in 2019 recordwinsten heeft geboekt. Daarvan is meer dan de helft uitgekeerd als dividenden aan de aandeelhouders. Als ik nu de berichtgeving van de werkgever aan de aandeelhouders lees, dan stralen ze uit van: ‘Wij redden het wel, we hebben voldoende fond en liquide middelen’. Terwijl er naar ons toe, de vakbonden en het personeel, altijd gezegd wordt dat er geen geld meer is en dat we verder moeten snoeien.”

Hoe zit het met werkbare loopbanen in de hotelsector? Hoe zie jij dat?
“In de werkbaarheidsmonitor scoort de horecasector het laagst met maar een goeie 40% aan ‘werkbare’ jobs. Hoe dat komt? Wie in de horeca werkt, loopt een race tegen de klok. Wij werken dan ook nog eens in het vier sterren luxesegment waar de verwachting is dat de dienstverlening meer dan perfect is. Vaak wordt daarbij vergeten dat daarvoor voldoende personeel nodig is. Het werk is met corona ook nog veeleisender geworden. Voor scholing was er vroeger al weinig ruimte, nu is dat helemaal niet meer aan de orde. En er is de toenemende tendens naar polyvalentie en flexibiliteit. Alleen komt die maar van één kant. Het erge is dat die flexibiliteit tegenwoordig afdwingbaar is. Zeg nu zelf, wie wil het riskeren om zijn inkomen te verliezen in deze tijd? 
Om de werk-privé balans tijdens de sluiting van de scholen even concreet te maken met een voorbeeld: Je zal maar een kamermeisje zijn dat 18 tot 20 kamers per dag moet poetsen met een mondmasker op en tussendoor nog opvang moet vinden voor de kinderen en hen helpen bij hun schoolwerk. Ga er maar eens aan staan.”

Hoe zie jij de toekomst?
“Als afgevaardigde van de personeelsleden van de NH-hotels zie ik mijn toekomst vooral als een grote uitdaging. Onze hotelgroep bestaat voornamelijk uit zakenhotels die grote vergaderingen hosten. Dat zal sowieso al verminderen omdat het online vergaderen voor een stuk zal blijven. Bovendien is het onzeker wanneer er weer zakelijk zal kunnen gereisd worden. Ik verwacht nog heel moeilijke tijden, zeker omdat we ons al een tijdje in een vicieuze cirkel bevinden. Investeringen en renovaties werden al uitgesteld of tot een minimum herleid. Dit heeft een zware impact op de medewerkers. De werkomstandigheden werden minder veilig en de stress is gevoelig toegenomen. Toch wil de werkgever blijven besparen op het aantal personeelsleden. We zullen dus zeker waakzaam moeten blijven voor het welzijn van onze collega’s in deze uitdagende tijden.”


Vakbondssecretaris Kris Fortie: ‘Uitgestelde sociale verkiezingen in hotelsector’

“Toen de sociale verkiezingen in de bedrijven, zes maanden later dan voorzien, plaatsvonden in november 2020 lag de hotelsector helemaal plat. Daardoor werden de sociale verkiezingen voor deze werknemers nog eens uitgesteld tot nu. Op donderdag 20 mei mogen de personeelsleden van de NH-hotelgroep hun vakbondsafgevaardigden kiezen. In deze heel moeilijke tijden voor de sector verdienen onze moedige ACV-kandidaten zoals Marijke alle steun.”

Personalization