1 op de 3 werknemers is ongerust onvoldoende beschermd te zijn op de werkvloer

ACV

ACV Oost-Vlaanderen bevraagt zijn leden over werken in coronatijden

Tussen 1 en 7 december nodigde ACV Oost-Vlaanderen zijn leden uit om een online enquête over ‘werken in coronatijden’ in te vullen. Met bijna 10 000 volledig ingevulde enquêtes kunnen we spreken van een representatief staal van de Oost-Vlaamse werknemers. 

De resultaten van de enquête tonen – gelukkig - dat de meerderheid van werknemers, leidinggevenden en werkgevers zich inzet om zo coronaveilig mogelijk te kunnen werken. 
Toch blijkt uit onze enquête dat liefst 1 op de 3 van de respondenten ongerust is dat ze niet voldoende beschermd zijn op de werkvloer.  37% van de bevraagde werknemers zou liever strengere maatregelen zien op zijn werkplek. 

Enkele antwoorden op andere vragen geven een indicatie waarom de leden aangeven ongerust te zijn en/of strengere maatregelen te vragen:

Afstand houden of mondmasker dragen

-  30% van de werknemers zegt onvoldoende afstand van elkaar te kunnen houden door het aantal aanwezigen op de werkvloer.

- Meer dan 1 op de 3 van de werknemers die bij klanten of patiënten op huisbezoek gaan, geeft aan dat niet iedereen een mondmasker draagt ook al bevinden ze zich op minder dan 1,5 meter afstand van elkaar. 
- 12% zegt geen mondmasker te dragen op het werk, ook al bevinden ze zich op minder dan 1,5 meter afstand van een andere collega.

Druk om maatregelen niet op te volgen

- Ongeveer 10% van de werknemers zegt druk van de werkgever of van de leidinggevende te ondervinden om de maatregelen niet op te volgen.
- 7% ervaart diezelfde druk door de collega’s.
- Ongeveer 5% van de bevraagde werknemers vindt het zelf niet nodig om de maatregelen op te volgen.

Verluchting – reiniging - beschermingsmiddelen

- 27% van de respondenten zegt dat de ruimte waarin ze werken onvoldoende verlucht wordt.
- 22% van de werknemers vindt dat de contactoppervlakken onvoldoende gereinigd worden.
- 1 op de 4 geeft aan dat de werkgever niet instaat voor het verstrekken en reinigen van de mondmaskers en beschermingsmiddelen.

De resultaten van de enquête tonen dat een meerderheid zich inzet om het zo coronaveilig mogelijk te houden op het werk, en dat er een niet onbelangrijk deel is die zich daar minder of niet lijkt aan te houden, waardoor 1 op de 3 zich niet altijd voldoende beschermd voelt en om strengere maatregelen op het werk vraagt. 

ACV Oost-Vlaanderen ondersteunt de oproep van de academici en de maatregelen van de politici en roept de werknemers, de leidinggevenden en de werkgevers op om zich er zo goed mogelijk aan te (blijven) houden.

Personalization