“Werkbaar werk staat bovenaan de agenda”

Layla Aerts

Sociale verkiezingen bij Refresco in Ninove

Na corona-uitstel in mei vinden de sociale verkiezingen in november plaats. We spraken met de enthousiaste ACV-ploeg van Refresco. Niet alleen in de frisdrank die ze produceren zit er sprankel, zoveel is duidelijk. 

Bij de vorige sociale verkiezingen in 2016 haalden de ACV-kandidaten een goed resultaat. In de ondernemingsraad haalde het ACV drie van de vier zetels en in het Comité Preventie en Bescherming de helft van de zetels. “We gaan weer voor de overwinning”, was het eerste dat we te horen kregen in ons gesprek. Als je kijkt naar hun verwezenlijkingen, dan is dit zelfvertrouwen niet uit de lucht gegrepen.

Persoonlijke dienstverlening
“Een goede persoonlijke dienstverlening staat bij ons centraal. Dit doen we onder andere via zitdagen met de delegees en onze vakbondssecretaris. We organiseerden bijvoorbeeld ook een informatiedag over de landingsbanen. Zo’n info’s willen we in de toekomst zeker herhalen. We willen onze werking nog verbeteren op het vlak van syndicaal onthaal en zorgen voor een snellere syndicale bijstand bij problemen. We werken trouwens niet alleen voor het eigen personeel. We willen onze stem laten horen bij de inzet van uitzendkrachten en externen in de productie. De vakbond heeft een belangrijke opdracht bij de controle hierop.”

Stevige loon- en arbeidsvoorwaarden
“Het ACV zorgt bij Refresco ook voor stevige loon- en arbeidsvoorwaarden. Bij de cao-onderhandelingen konden we goede resultaten voorleggen aan  het personeel. De loonstijgingen lagen boven die van de sector. Ook de ploegenpremies zijn nu hoger dan het minimum in onze sector. De maaltijdcheques werden voor de tweede maal op rij verhoogd met 1 euro. Eindeloopbaandagen worden zonder extra voorwaarden toegekend en dit al vanaf 53 jaar. Het personeel krijgt een beloning voor anciënniteit met premies na 12,5, 25 en 40 jaar dienst. Daarbovenop werd nog een cadeaucheque onderhandeld en een etentje met de collega’s waarvoor Refresco een bedrag voorziet.”  

Werkbaar werk bovenaan agenda
“Op het vlak van veiligheid en gezondheid op het werk zetten we belangrijke stappen vooruit, maar de uitdagingen blijven groot. Het ACV zet bij Refresco ‘werkbaar werk’ bovenaan de agenda. Om de ergonomie te verbeteren werd na gesprekken met leveranciers het gewicht van verpakkingen beperkt tot 25 kilogram. Vroeger kon dit oplopen tot 30 à 40 kilogram. Dit soort ingrepen is nodig. Lichamelijk is het werk zwaar.  Maar ook mentaal is het moeilijk of niet vol te houden. Na 38 jaar dienst moet je nog altijd alleen drie à vier machines opvolgen en draaiende houden. Ook de omschakeling naar het werken met computers is voor de oudere collega’s niet altijd evident. 

Het ACV wil dan ook dat Refresco dringend werk maakt van ‘werkbaar werk’. Dit kan bijvoorbeeld door aangepast en afwisselend werk op maat van de mogelijkheden van de collega’s, echter zonder dat het negatieve gevolgen heeft voor de andere collega’s.”

Corona
COVID-19 stelde de onderneming voor een nieuwe uitdaging: Hoe aan de slag blijven en tegelijkertijd de werknemers beschermen tegen een besmetting? 

“Gelukkig waren we er snel bij en zijn we al aan de voorbereidingen begonnen nog voor de algemene lockdown en de strenge regels van de overheid. Zo konden we van bij het begin de werknemers goed beschermen. De samenwerking met onze directie verloopt in deze zeer goed. We zitten regelmatig samen om alles te bespreken en op te volgen. Tijdens deze overlegmomenten staan onze mensen altijd centraal. Hun welzijn en gezondheid staat op de eerste plaats. Samen zijn we erin geslaagd onze werkvloer coronavrij te houden en heeft onze productie geen enkele dag stilgelegen. 
Om iedereen te bedanken voor hun inzet in deze moeilijke weken, is op onze vraag een cadeaucheque van 60 euro aan alle werknemers overhandigd. Dit zijn cheques om bij de lokale handelaars van Ninove te gaan shoppen. Zo bedanken wij niet alleen onze werknemers maar steken wij ook de lokale handelaars een hart onder de riem.”

Meer info over de sociale verkiezingen? www.stemacv.be


Refresco Ninove

Refresco Group is de grootste producent van frisdranken en vruchtensappen in de wereld. Refresco Benelux is de businessunit waar de productie plaatsvindt voor vooraanstaande retailers in België en Nederland (Delhaize, Aldi, Jumbo …) en nationale en internationale A-merken (Pepsi … ).  In Ninove ligt de focus op het afvullen en verpakken in groot formaat PET-flessen. Refresco Benelux telt ongeveer 650 medewerkers, waarvan iets meer dan 170 in Ninove werken. 


 

Personalization