Doe een zoektocht over sociale zekerheid en win!

Shutterstock

ACV Oost-Vlaanderen organiseert in 11 Oost-Vlaamse steden en gemeenten een zoektocht over de sociale zekerheid. Installeer de app en trek met je gezin of je vereniging op pad. Misschien win jij wel één van de geweldige prijzen?

Kranig oudje
De sociale zekerheid vierde eind 2019 zijn 75ste verjaardag. Dat ging vrij onopgemerkt voorbij. Net na de Tweede Wereldoorlog besliste de regering op aangeven van de werkgevers- en werknemersorganisaties om een sociaal vangnet op te richten dat we tot vandaag als uniek systeem in de wereld kennen.

Sindsdien is elke burger In België aangesloten bij de sociale zekerheid. De voordelen en de kracht van de sociale zekerheid zijn zo normaal geworden dat dit voor veel mensen een evidentie lijkt. Vanuit politieke hoek sprak men vooral over een besparingspost. En toen kwam corona.

Corona zet sociale zekerheid op het voorplan
Het voorbije half jaar is er veel gebeurd. “De coronacrisis heeft de manier waarop de mensen kijken naar de sociale zekerheid ingrijpend veranderd”, zegt Jan Neirynck, voorzitter van ACV  Oost-Vlaanderen. De coronacrisis heeft volgens hem heel wat mensen bewust gemaakt van hun kwetsbaarheid. “Tot voor de coronacrisis dachten veel mensen: Ik werk voor een sterk en groot bedrijf, ik word niet werkloos. Of nog: Ik ben jong en gezond, ik word niet ziek. En dan blijkt nu plots dat iedereen gevaar loopt om in het ziekenhuis te belanden of om zonder werk te vallen. Bovendien hebben heel wat mensen de taferelen gezien in landen zonder een goed werkende sociale zekerheid, zoals in de Verenigde Staten.”

Stevig vangnet
Meer mensen dan ooit zijn de voorbije maanden geconfronteerd met het belang van de sociale zekerheid. “Wij hebben bij het ACV in april bijna tien keer meer mensen een vergoeding voor tijdelijke werkloosheid uitbetaald dan in dezelfde maand vorig jaar. Wie had ooit durven denken dat het volledige horecapersoneel tijdelijk werkloos zou zijn? In mei steeg de volledige werkloosheid met 13,8% procent in onze provincie ten opzichte van vorig jaar en ook die mensen krijgen een vergoeding. Stel je voor dat er geen sociale zekerheid zou bestaan?”

Jan Neirynck beseft dat zeker in deze tijden de budgettaire middelen beperkt zijn en dat de regering keuzes moet maken. “De sociale zekerheid is nooit een probleem geweest van te hoge kosten, maar wel van onvoldoende financiering. De politici moeten stoppen met het systeem te ondergraven met allerlei formules die voor de werkgever en werknemer interessant lijken, maar op termijn de financiering van de sociale zekerheid in gevaar brengen.”

Zoektocht in 11 Oost-Vlaamse gemeenten
Nu heel wat mensen door corona hun vakantie dicht bij huis zullen doorbrengen, stippelde het ACV elf zoektochten uit in de provincie. Wie deelneemt krijgt onderweg vragen voorgeschoteld over de sociale zekerheid. “Je bent in beweging en je steekt heel wat op. Dat heet: Het nuttige aan het aangename koppelen,” besluit Jan Neirynck.

Er zijn tien wandelzoektochten en één fietszoektocht. Een app die je op de smartphone kan downloaden, toont je de weg en stelt je op bepaalde plaatsen een vraag. Je kan aan de zoektochten deelnemen tussen 1 juli en 31 december. Er zijn mooie prijzen te winnen, zoals een gratis springkasteel op je feest of een weekend voor vier aan zee of in de Ardennen.

Deelnemen
Alle info vind je op www.acvwerkt.be: de 11 zoektochten met respectievelijke afstanden, de app met het parcours en de vragen, het wedstrijdreglement en de prijzenpot! 

Personalization