Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

In oktober vallen we stil

ACV Limburg

‘Het kritieke punt is gepasseerd: onze basisprijs is opgeslokt door de energieprijs’, wijst ACV-vakbondsafgevaardigde Stefan Hendrikx van Aperam Genk naar een grafiek. ‘Voor de maand oktober zijn er tot nu toe ook geen orders.’ De energiecrisis beheerst zowat alles en iedereen. 'Werknemers worden niet enkel thuis met de gevolgen van deze crisis geconfronteerd, ook op de werkvloer neemt de ongerustheid toe’, zegt Stefan.

Wake up call

Bernard Hallemans, ceo van Aperam Europa, schudde de politieke wereld eind augustus al wakker. Vandaag worden zijn woorden bevestigd. ‘Wij zien de stijgende energieprijzen al sinds maart met lede ogen aan. Onze fabriek is een grootverbruiker en op deze eigenste moment verdienen we eigenlijk niets op wat we produceren’, legt Stefan uit. Momenteel werken ze bij de staalproducent dan ook voornamelijk bestaande orders af maar eens dat werk erop zit, ‘gaat onze fabriek stilvallen en worden we geconfronteerd met langere periodes van werkloosheid’, zegt Stefan. 

 

Hete plaat

Links en rechts wordt al eens geopperd dat bedrijven paniekvoetbal spelen gezien de vele windmolens en zonneparken. ‘Ja’, lacht Stefan, ‘maar dat is een druppel op een hete plaat. Wij hebben ook zonnepanelen en drie windmolens maar ver spring je daar in een fabriek als de onze niet mee. Om een voorbeeld te geven: als onze fabriek op volle toeren draait, doen wij 24 ‘smelten’ per etmaal. Onze zonnepanelen zijn goed voor 2 van die smelten.’

 

Oneindig

Gelukkig is Aperam een sterk bedrijf. ‘Vorig jaar was een absoluut recordjaar dus we kunnen wel wat verdragen. Maar deze situatie is niet oneindig houdbaar. Europa moet dan ook uit zijn kot komen en snel.’ Momenteel zijn er plannen om een prijsplafond op gas in te voeren. ‘Liever gisteren dan vandaag’, zegt Stefan. ‘Maar ook de verscheidenheid aan energieprijzen binnen Europa moet aangepakt worden. Wij moeten niet enkel opboksen tegen China maar ook tegen de eigen Europese markt. Zowel in de Scandinavische landen als in Spanje en Portugal liggen bijvoorbeeld de elektriciteitsprijzen een pak lager.’  

 

Pleidooi

Uiteraard is Aperam niet het enige bedrijf dat de energiecrisis voelt. ‘Elke industrie die veel energie moet opwekken, van non-ferro tot textiel en alles daar tussenin, zit met de schrik’, zegt provinciaal secretaris Nele Vanoevelen van ACV-CSC METEA. Het thema was dan ook niet weg te denken op het jongste Vlaams ACV-congres waar Sam Wolfs, arbeider bij busbouwer Van Hool, een emotioneel pleidooi hield aan het adres van de Vlaamse regering. ‘Een verstandig aanbestedingsbeleid met aandacht voor de plaatselijke productie en maatregelen om de tewerkstelling in Vlaanderen te verankeren en het industrieel weefsel te versterken, zouden heel veel werknemers in de maakindustrie geruster stellen’, aldus Sam. 
Je verbond op sociale netwerken