Financieel stak dat dik tegen

ACV Limburg

  
Na vele jaren twijfelen en uitstellen, hakte Christa Hauben uit Rekem de knoop door. ‘Ik heb er altijd van gedroomd om vroedvrouw te worden. Ik vond dan ook dat nu de tijd rijp was om het roer om te gooien.’ Christa hoopte hiervoor voltijds tijdskrediet met motief opleiding te kunnen gebruiken maar kwam van een kale reis thuis. ‘Ik heb bij deze mogelijkheid niet lang stilgestaan. Niet ‘kunnen’ stilstaan want met de habbekrats die je krijgt, kan je niet eens je huis afbetalen.’ Christa overweegt dan ook andere mogelijkheden om haar droom waar te maken.

Neen

‘Je weet hoe dat gaat. Je begint ergens te werken met het voornemen dat het maar voor even is en 17 jaar later zit je nog altijd in dezelfde job,’ lacht Christa. De stap zetten om iets helemaal anders te gaan doen, is niet eenvoudig. ‘Nu weet je waaraan je toe bent, hoe je dagen eruit zien, op welk inkomen je kan rekenen. Dat allemaal achter je laten voor het grote onbekende, daarvoor is durf nodig.’ Christa, die van opleiding kok is, werkt voor het dienstenbedrijf Atalian. Naast haar werk in de keuken kwam er geleidelijk ook de schoonmaak bij ‘en dat is minder mijn ding. Ik heb mezelf dan ook de vraag gesteld: Wil ik dit nog 30 jaar doen? Het antwoord is: neen.’ 

Levenslang

En dus besloot Christa haar mogelijkheden te onderzoeken. Haar oog viel op een vier jaar durende VDAB-opleiding tot vroedvrouw. ‘Ik zou deze opleiding perfect kunnen volgen onder het stelsel voltijds tijdskrediet met motief opleiding.’ Al vlug bleek dit financieel niet haalbaar te zijn. ‘Sorry hoor maar met het beetje dat je dan als uitkering krijgt, dat is voor ons echt niet haalbaar. En dat in een tijd waar iedereen de mond vol heeft over levenslang leren. Op deze manier gaan heel wat mensen puur omwille van financiële redenen nooit de stap (kunnen) zetten.’

Muur

Christa is zeker niet de enige die tegen deze muur aanloopt. De uitkeringen voor tijdskrediet zijn zodanig laag -zeker als je voltijds of halftijds wil onderbreken- dat velen hun droom laten voor wat het is en afhaken. Zelfs als je in Vlaanderen werkt en er een Vlaamse aanmoedigingspremie bovenop krijgt. Tijdskrediet en bij uitbreiding thematische verloven zouden werknemers net de mogelijkheid moeten geven om werk en privé beter op elkaar af te stemmen. Met de huidige uitkeringen lijkt het eerder iets te verworden voor enkelingen die financieel stevig in hun schoenen staan. 

Droom

Christa zal haar droom dan ook op een andere manier moeten realiseren. ‘Zelf ontslag nemen, zit er niet in. Je hebt dan namelijk een tijdlang geen recht op een uitkering en ook dat kan voor ons financieel niet,’ gaat Christa verder. In de overtuiging dat een voltijds opleiding er niet in zat, volgt Christa ondertussen een online opleiding tot medische secretaresse die combineerbaar is met haar werk. Gelukkig is de werkgever van Christa mee in het verhaal en wil deze haar wel tegemoet komen. ‘Wij hebben samen alles nog eens op een rijtje gezet. Mijn werkgever wil mijn droom niet in de weg staan en het ziet er nu naar uit dat ik in september, uiterlijk januari toch mijn opleiding tot vroedvrouw kan aanvatten,’ aldus Christa.

Voorstellen

Ondertussen pleit het ACV ervoor om de uitkeringen voor tijdskrediet en thematische verloven te verhogen, minstens tot de Europese armoedegrens zodat iedereen gebruik kan maken van zijn rechten zonder financieel afgestraft te worden. Lees op www.hetacv.be/tijdskrediet meer over de voorstellen van het ACV rond tijdskrediet en thematische verloven.

Personalization