ACV-kernen in de prijzen rond diversiteit

ACV Limburg

   

De ACV Samenwerkers zetten de voorbije weken in heel Vlaanderen verschillende ACV-militantenkernen in de bloementjes. Met een smakelijke en eerlijk geproduceerde diversiteitsprijs trakteerden ze enkele kernen die werkten rond het thema diversiteit, zowel bij de sociale verkiezingen als in de vier jaren daarvoor. 

Inleven

‘Diversiteit is voor het ACV een belangrijk uitgangspunt om de stem van zo veel mogelijk werknemers te vertegenwoordigen via de bedrijfsafgevaardigden,’ zegt ACV Samenwerker Nathalie Stuvers. ‘Want geef toe, wie kan zich beter inleven in moeilijkheden die jongeren op de werkvloer ervaren, dan jongeren zelf? Wie kan het beste klankbord zijn voor de problematieken van anderstalige collega’s, dan collega’s die dezelfde problemen overwonnen? Wie weet als geen ander hoe het voelt om te jongleren tussen werk en gezin, dan moeders met dezelfde ervaringen?’

Straffe madam

De ACV Samenwerkers nomineerden in elke provincie per beroepscentrale enkele kanshebbers. Onder meer het Genkse Autoneum -het voormalige Rieter- viel in de prijzen. ‘Je zou de producent voor tapijten en andere akoestische delen voor de auto-industrie in eerste instantie linken aan een mannenwereld,’ zegt Nathalie. ‘Niets blijkt minder waar te zijn.’ Aan het hoofd van de 21-koppige ACV-kern staat namelijk Dina, een straffe madam die al 20 jaar sterk syndicaal werk verricht. Ze waakt erover dat de kern een weerspiegeling is van de werkvloer. Zo zetelen in de ACV-kern zowel Belgen, als Italianen als mensen van Turkse origine, met leeftijden van vooraan in de 30 tot ver in de 50 en alles daartussenin. ‘We hebben ook mensen van de dagploegen én van de nachtploeg in onze kern zetelen, want nachtwerk is toch nog wat anders dan een 9-to-5 job,’ vertelt Dina. Ook is er oog voor de verschillende afdelingen ‘want we willen dat iedereen zoveel mogelijk zijn stem kan laten horen dus ook bijvoorbeeld de werknemers van de technische ploeg en de bedienden,’ aldus Dina. 

Google

Ook champignonkwekerij Breechamp in Bree werd terecht bekroond. Afgevaardigde Sonja Willen en haar ACV-team leveren dagelijks inspanningen om iedereen op de werkvloer te informeren. ‘Niet evident, gezien de overgrote meerderheid van de werknemers de Nederlandse taal zeer beperkt tot niet spreekt. Alle informatie vertaalt Sonja naar zes verschillende talen, met behulp van Google Translate,’ vertelt Nathalie. Ook de syndicale nieuwsbrief ‘De Groene Zwam’ is naast inhoudelijk sterk ook een lust voor het oog. ‘Niet omdat Sonja een professioneel communicatiebureau onder de arm nam, maar wel omdat ze zich in haar vrije tijd voortdurend bijschoolt om het beste van zichzelf te geven,’ aldus Nathalie.

Inclusie

Naast de werkvloer is de ACV-ploeg ook begaan met de collega’s. Ze ondersteunen nieuwe collega’s naar een snelle inburgering, maken hen wegwijs in de Belgische gewoontes en wetgeving, helpen hen zoeken naar een goede woonst … zodat deze mensen snel zelfstandig hun weg vinden en op de werkvloer goede werkkrachten zo aan boord blijven. ‘In het kader daarvan wist de ACV-afvaardiging onder meer af te dwingen dat iedere starter bij aanwerving onmiddellijk een vast contract krijgt. Er werd bovendien een akkoord met de werkgever gesloten om te investering in opleidingen ‘Nederlands op de werkvloer’. We mogen gerust zeggen dat de collega’s bij Breechamp diversiteit en meer nog ‘inclusie’ hoog in het vaandel dragen en de diversiteitsprijs meer dan verdienen,’ vertelt Nathalie.

Vernieuwing

In de openbare diensten slaagden dan weer vier ACV’ers erin om bij de sociale huisvestingsmaatschappij Nieuw Dak in Genk voor het eerst in 98 jaar een syndicale kern samen te stellen. ‘Ondanks de verspreide tewerkstelling zal dit ACV-team de komende vier jaar de stem zijn van hun collega’s,’ aldus een fiere provinciale verantwoordelijke Joke Man van ACV Openbare diensten. Verder vielen ook DSM Specialty Compounds en Stobart in de prijzen. Zij trokken de kaart van de vernieuwing, verjonging en diversifiëring over de nationaliteiten en culturen heen. 

 

Op de foto:
ACV Samenwerker Nathalie Stuvers trok samen met bedrijfsverantwoordelijke Jos Buschgens van ACV-CSC METEA coronaproof naar Genk en verraste ACV-afgevaardigde Dina met een smakelijke en eerlijk geproduceerde diversiteitsprijs.

Personalization