Laat die sociale verkiezingen nu maar komen

   
‘Onze mensen staan nu echt wel te trappelen om eraan te beginnen.’ Dat zegt ACV-hoofddelegee Wim Bollen van ZF Wind Power in Lommel. Na een teleurstellende uitslag bij de vorige sociale verkiezingen staat het ACV-team bij de producent van tandwielkasten voor windturbines gereed om zich de komende vier jaren volledig te geven.

Sterker

De vorige editie van de sociale verkiezingen was er eentje om snel te vergeten. ‘Een persoonlijke vete tegen één van onze mensen leidde tot een tegenvallende uitslag. We hebben dan ook vier moeilijke jaren achter de rug,’ vertelt Wim. Toch hebben we er alles aan gedaan om, ondanks ons beperkt aantal mandaten, onze leden goed verder te helpen. Niet evident in een fabriek met drie ploegen en een weekendploeg maar moeilijk gaat ook.’ De ACV-delegatie wist zich er goed door te slaan en wil van een underdogpositie niet horen. ‘We zijn sterker uit deze periode gekomen en meer dan ooit overtuigd van onze zaak. Het ongeduld neemt dan ook toe, zeker doordat de verkiezingen ook nog eens werden uitgesteld met de coronacrisis. Laat die verkiezingen nu maar komen, wij zijn er klaar voor!’

Jongerenmandaat

Het is vooral uitkijken naar het jongerenmandaat. In bedrijven met minstens 25 werknemers onder de 25 jaar kunnen deze jongeren onderling een afgevaardigde verkiezen. De laatste twee verkiezingen ging dit mandaat naar het ABVV maar die hebben het nooit opgenomen. ‘Dat onze jongeren de voorbije jaren geen stem hadden in de overlegorganen, vind ik nog het spijtigst. Wij hebben momenteel fantastische jongerenkandidaten en zij verdienen het om hun inbreng te kunnen doen in specifieke jongerenthema’s zoals jeugdvakantie, interimcontracten …

Vaste contracten

Over contracten gesproken: een ongenoegen dat sinds de vorige verkiezingen nog op tafel lag, was het niet nakomen van afspraken in verband met vaste aanwervingen door de directie. ‘Daar hebben we ondertussen een regeling vastgelegd die niet voor interpretatie vatbaar is,’ zegt Wim. Elk kwartaal wordt er nu een spreekwoordelijke foto gemaakt van het aantal arbeiders. ‘De regel is dat 80% daarvan een vast contract moet hebben. Is dat niet het geval, dan wordt een vast contract aangeboden aan degene die het langst in dienst is met een tijdelijk contract.’ Op 16 november 2020 staat de nieuwe foto gepland. ‘Tegen Nieuwjaar moeten dan de eventuele nieuwe vaste contracten in orde zijn,’ aldus Wim. 

Vertrouwen

Ondertussen draait de fabriek in Lommel goed. De gevreesde concurrentie van China en India bleef uit en er is voldoende werk ‘zelfs die in die mate dat we een aantal vacatures hebben,’ vertelt Wim. ‘ZF Duitsland, dat voor de automobielsector produceert, besliste wereldwijd tot een aanwervingsstop. Dat wij wel personeel moeten aanwerven, is dan ook een goed teken en wekt vertrouwen in de toekomst.’

Diameter

Dat het op wieltjes loopt bij ZF Wind Power mag je ook letterlijk nemen. De werknemers slaagden er de voorbije maand in om op twee weken 12.600 kilometer bij elkaar te fietsen. Bijna de diameter van de aarde. Dat is niet in de laatste plaats te wijten aan het fietsleaseplan dat zoal een drietal jaren bij ZF Wind Power bestaat. ‘Ik denk dat ZF één van de eerste bedrijven in Limburg was met een fietsleaseplan. Als ‘groen’ bedrijf moet je natuurlijk het goede voorbeeld geven,’ lacht Wim. ‘Wij zijn dan ook enorm vaak door andere bedrijven gecontacteerd in verband met onze aanpak en ervaringen. En het moet gezegd, de fiets heeft enorm zijn ingang gevonden bij ons personeel. Bijna een derde van hen zit ondertussen op de fiets.’

Investeren

Goed voor het milieu en de gezondheid ‘en dat laatste proberen we ook zo op de werkvloer te houden. Voor ondernemingen is het heel belangrijk om te digitaliseren, te moderniseren en te investeren. Wij willen erop toezien dat dit gebeurt op alle vlakken, van het personeelsbeleid tot op de werkvloer,’ zegt Wim. ‘Wij hebben een relatief jonge fabriek. Door te investeren in ergonomie, door constant de veiligheid op de vloer te bewaken en door goede loon- en arbeidsvoorwaarden zorg je ervoor dat iedereen blijft meekunnen en met goesting komt werken. Zeker in moeilijke tijden als vandaag kan je daar niet genoeg op inzetten. De ACV-ploeg is er gereed voor om hier de komende vier jaren op in te zetten.’


Personalization