Hoe veilig werken in een anderhalvemetersamenleving?

   
We zitten al een heel eind in de zogenoemde exitstrategie uit de coronacrisis. Ook al zitten heel wat sectoren nog op slot, de voorbije weken startten andere geleidelijk aan terug op. De ene al wat moeizamer dan de andere. Want naast financiële problemen, een economie die op zijn gat ligt en andere kopzorgen moeten de werknemers vooral veilig terug aan de slag kunnen gaan. Hoe doe je dat in een anderhalvemetersamenleving? We vragen het aan Aysun Kuscu, orderpickster in het distributiecentrum van Terumo in Genk en David Serneels, machineoperator bij K-Beton in Heusden-Zolder.

Aysun

‘Er is voor gezorgd dat de vroege en de late shift elkaar niet treffen aan de prikklok. Handschoenen en alcoholgels zijn voldoende voorzien. Mondmaskers hadden we in eerste instantie niet. De directie heeft er op onze vraag meteen werk van gemaakt en eind april zijn ook deze verdeeld. Daarnaast wordt de social distancing gerespecteerd. Bij het lossen van containers is het werk zo ingepland dat je 1,5 meter afstand kan houden. Ook is elke pauze met 5 minuten verlengd. Anders zou er te weinig tijd zijn aan de drankautomaten. Omdat de bedienden thuiswerken, werden vergaderzalen omgeturnd tot extra kantineruimte zodat we ook daar afstand kunnen bewaren.

‘De directie houdt rekening met onze voorstellen. Iedereen is op zijn hoede, het gaat tenslotte om je gezondheid. Je weet dat als je de beschermingsmaatregelen niet respecteert, iedereen in de penarie zit. Als vakbondsafgevaardigden krijgen we veel vragen van mensen op de vloer. We zijn gelukkig goed wegwijs en kunnen terugvallen op onze secretaris als we het zelf niet weten. We hadden ook onze handen vol met het invullen van de papieren voor de tijdelijke werkloosheid voor de uitzendkrachten. Door de coronacrisis worden die nu minder ingeschakeld.’

David

‘We hebben de voorbije weken op halve kracht gewerkt. Er waren heel wat mensen ziek of thuis voor de kinderen. De meesten zijn blij dat ze kunnen blijven werken, zeker jonge collega’s die een lening voor hun huis moeten afbetalen. Op de werkvloer is het niet evident om alle veiligheidsvoorschriften te handhaven, maar we doen ons uiterste best. Iedereen wil uiteindelijk graag gezond en veilig thuiskomen van zijn werk.’

K-Beton is een betonbedrijf waar onder meer betonklinkers worden gemaakt. ‘Daardoor  hadden we al een stock van mondmaskers, omdat we hier vaak in het stof werken. Bij de productie van bouwmaterialen komt nu eenmaal veel stof vrij. In het sociaal overleg hebben we daarnaast extra veiligheidsmaatregelen afgesproken. We respecteren hier net als overal de onderlinge afstand van 1,5 meter. De arbeidsorganisatie werd hiervoor aangepast. Zo zijn er bijvoorbeeld nooit meer dan vier collega’s tegelijk in de kleedkamer zijn en moeten vrachtwagenchauffeurs in hun cabine blijven tot de vrachtwagen geladen is. Pas dan mogen ze vastgespen. Daarnaast zijn er sprays voorzien om de handen regelmatig te ontsmetten. Er zijn afspraken om telkens aan het einde van je shift je werkpost of heftruck te ontsmetten. Ook hebben we koortsthermometers zodat de werknemers -vrijwillig- hun temperatuur kunnen meten. Dat wordt trouwens ook gevraagd aan externen die zich aanmelden.’ 


Personalization