Er zijn best nog wel wat mogelijkheden

Shutterstock - StunningArt


‘Haar verwachtingen waren niet erg hoog maar nadat we alles eens op een rijtje zetten, bleek Lieze door een combinatie van Vlaams Opleidingsverlof met tijdskrediet in staat haar job te verenigen met een opleiding verpleegkunde.’ Dat vertelt ACV-zoneverantwoordelijke Hanne Jacobs die in Noord-Limburg de zitdagen loopbaaninfo voor haar rekening neemt.

Verstrengd

In 2017 verdween het tijdskrediet zonder motief uit het sociale landschap. Ook de voorwaarden om in een landingsbaan te stappen of thematisch verlof te nemen, werden door de jaren heen verstrengd. ‘Dit betekent echter niet dat werknemers geen mogelijkheden meer hebben om hun loopbaan te onderbreken of het kalmer aan te doen,’ zegt Hanne. Zo wilde Lieze, die voltijds als redster in een zwembad in Noord-Limburg werkt, doodgraag de studies van verpleegkunde aanvatte. Omwille van financiële redenen kon ze niet volledig stoppen met werken, hoewel ze vreesde dat de keuze daarop zou neerkomen. 

Compensatie

Lieze maakte gelukkig een afspraak voor loopbaaninfo bij Hanne. ‘Door alle mogelijkheden uit te spitten, besloten we te gaan voor het Vlaams Opleidingsverlof (vroeger Betaald Educatief Verlof). Door dit te combineren met tijdskrediet met het motief opleiding, kan Lieze nu halftijds werken en halftijds studeren,’ vertelt Hanne. Ook voor de werkgever bleek dit een goede oplossing. Lieze vreesde een beetje dat haar werkgever niet erg blij zou zijn met haar keuze. ‘Maar gezien het Vlaams Opleidingsverlof ook in een compensatie voorziet voor de werkgever, verklaarde deze zich al vlug akkoord met Liezes plannen. Sinds een half jaar mag Lieze zich naast redster ook student verpleegkunde noemen,’ lacht Hanne.

Voorwaarden

In de privésector kunnen werknemers hun loopbaan tijdelijk onderbreken door middel van tijdskrediet of thematisch verlof. Tijdskrediet kan enkel nog mét motief (opleiding, zorg voor een kind of ziek familielid) of door in een landingsbaan te stappen. Onder thematisch verlof vallen ouderschapsverlof, palliatief verlof, zorg- en mantelzorgverlof. Alle vormen van onderbreking zijn gebonden aan voorwaarden. Het recht op tijdskrediet hangt naast de sector ook af van de grootte van de onderneming, de anciënniteit en de tewerkstelling in de twee jaar voorafgaand aan de aanvraag. De voorwaarden voor thematisch verlof zijn doorgaans flexibeler maar moet wel bewezen worden door een geboorteattest of een attest van een arts of ziekenhuis.

Zicht

Een afspraak maken bij het ACV voor loopbaaninfo is geen slecht idee als je overweegt om een vorm van tijdskrediet of thematisch verlof te nemen. Niet alleen krijg je een beter zicht op alle mogelijkheden, je rechten en je plichten, ook nare ervaringen kunnen voorkomen worden. Zo liep een dame in Haspengouw haar aanmoedigingspremie mis door deze niet aangetekend te verzenden. 

Aanmoedigingspremie

De aanmoedigingspremie is een aanvullende uitkering die je krijgt, boven op de onderbrekingsuitkering van de RVA en die je binnen de zes maanden na de start van je tijdskrediet moet aanvragen. ‘Voor de dame in kwestie ging het om een bedrag van 350 euro,’ vertelt Boutina Abrougui van de loopbaaninfo. ‘Ze had weliswaar haar aanvraag schriftelijk ingediend maar niet aangetekend. Op een e-mail, die ze aansluitend op haar brief verstuurde, kreeg ze pas na de toegelaten periode antwoord met de vraag bijkomende documenten te bezorgen. Nadien werd haar aanvraag afgewezen wegens ‘te laat’. 

Bewijs

Ondanks alle bewijsstukken -zoals haar e-mail- blijft de dienst tot vandaag voet bij stuk houden,’ vertelt Boutina. ‘Wij zouden altijd onze leden aanraden dergelijke aanvragen aangetekend en/of via het digitaal platform aan te vragen zodat er geen twijfel kan bestaan over de geldigheid van je aanvraag. Het loont dus zeker de moeite om eerst bij het ACV langs te komen om je te informeren,’ aldus Boutina.

Loopbaaninfo

Wil je zelf al wat wijzer worden rond je mogelijkheden voor tijdskrediet, een landingsbaan of thematisch verlof? Lees de algemene informatie na op www.tijdskrediet.be en bereken via een handige tool je inkomen bij een dergelijke onderbreking. Meer weten? Maak via www.afspraakACV.be een afspraak voor meer loopbaaninfo of bel het ACV-contactcenter op 011 30 60 00.

Personalization