Internationale Vrouwendag

Deze maandag, 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Kathleen van Walle, stafmedewerker studie- en vormingsdienst, deelt haar visie over deze ongewone dag.

Wie geluk heeft, geeft het door

We zijn weer een jaar verder en traditioneel rond deze tijd van het jaar ben ik dan bezig met de voorbereiding van internationale vrouwendag. Internationale vrouwendag gaat elk jaar door op 8 maart en is een dag die in het teken staat van solidariteit tussen vrouwen. ACV-CSC METEA voert die dag campagne. En bij de voorbereiding van die dag, ben ik vooral bezig met het uitzoeken van een slogan die past bij het thema.

 

it jaar zetten we internationale vrouwendag in het teken van de sociale zekerheid. Want heb je er al bij stilgestaan dat die sociale zekerheid eigenlijk solidariteit is, alle dagen van het jaar? Door die sociale zekerheid hoef je niet bang te zijn dat je je huishuur niet kan betalen als je ziek bent. En ben je werkloos, dan zorgt die sociale zekerheid ervoor dat je nog altijd eten op tafel kan zetten. Op momenten dat het financieel moeilijker gaat, is er een vangnet zodat je niet keihard tegen de vlakte gaat. En iedereen is gelijk, of je nu een groot of een klein risico loopt. Die sociale zekerheid dat is een klein geluk, bij een ongeluk. Al moet ik nu wel even op mijn woorden letten, want ook de kinderbijslag is een onderdeel van de sociale zekerheid en om onze kinderen nu een ongeluk te noemen … dat gaat wat ver.

 

Maar ik was dus aan het vertellen dat ik een slogan moest bedenken. Niet zo eenvoudig als het lijkt. Nu ben ik nog niet zo lang geleden verhuisd naar het huis van mijn schoonouders. Er lagen nog heel wat spullen van mijn schoonmoeder Godelieve die een lichte ‘Bond zonder Naam’ verslaving had. Ik zocht overal wat inspiratie dus ik bladerde wat door scheurkalenders en andere prullaria. Tot ik de slogan: ‘wie geluk heeft, geeft het door’ tegenkwam. En toen daagde het me: eigenlijk werkt de sociale zekerheid ook op die manier! Als je werkt, draag je een deel van je loon af naar de sociale zekerheid. En dat wordt gebruikt voor de mensen die het nu lastig hebben. Wie geluk heeft, geeft het door … En iedereen doet daar aan mee.

 

Maar terwijl ik alles terug in de kast aan het proppen was, begon ik mij toch ook te bedenken dat het allemaal niet zo perfect is. De sociale zekerheid is best al een oud dametje, dezelfde leeftijd als Godelieve zelfs, en de vraag is of ze (de sociale zekerheid, niet Godelieve) nog mee is met haar tijd. De sociale zekerheid is tot stand gekomen in een periode waarin vrouwen thuis bleven om de zorg voor het gezin op te nemen en de man ging werken. Zo zorgt de sociale
zekerheid er soms nog onbewust voor dat klassieke rollenpatronen tussen mannen en vrouwen blijven bestaan. Kijk maar naar het corona-ouderschapsverlof. Fantastisch systeem om zorg en werk te combineren, maar het wordt wel grotendeels door vrouwen opgenomen. Vrouwen nemen in de combinatie zorg en arbeid heel vaak de keuze om minder te gaan werken. Ondersteund door de sociale zekerheid. Gelukkig maar. Maar tegelijk schieten ze wel in eigen voet door die keuze om minder te gaan werken: minder promotiekansen, minder kansen op opleiding, minder loon, minder minder…minder… En dat hoeft geen probleem te zijn als er binnen een gezin afspraken gemaakt worden. Maar dat gezin is ook niet meer zo stabiel als in de jaren vijftig. En dan staan vrouwen soms letterlijk maar vooral figuurlijk in de kou.

 

Deze internationale vrouwendag willen we een ode brengen aan de sociale zekerheid die zorgt voor zekerheid en bescherming. Maar het project van de sociale zekerheid is zeker nog niet af. Geven we ze de kans om te groeien? En liefst zonder vrouwen te discrimineren of door oude rolpatronen in het leven te houden. En laten we ondertussen vooral niet ophouden met ons geluk door te geven aan diegenen met minder geluk.

Laura_nl

 

Personalization