Waar komen we vandaan

De geschiedenis van het COV gaat terug tot het jaar 1893. Toen werd tijdens het congres van de Belgische volksbond voor het eerst een afzonderlijke afdeling voor onderwijzers opgericht. Initiatiefnemer was dorpsonderwijzer Kamiel Van Caeneghem, die de eerste  bijeenkomst van christelijke onderwijzers organiseerde en zo de aanzet gaf tot de stichting van het COV.

Naast het verbeteren van de beroepsbekwaamheid van haar leden wilde het COV de materiële belangen van de leerkrachten behartigen. Tot op vandaag blijven die syndicale en pedagogische werkingen de twee belangrijkste pijlers van het COV. Hoewel het COV zich van bij zijn ontstaan als een christelijke vakbond wilde profileren, duurde het tot na de Tweede Wereldoorlog voor we officieel deel ging uitmaken van het ACV.

Toen het COV in 2013 haar 120ste verjaardag vierde, werd in samenwerking met KADOC-KULeuven een archiefproject op poten gezet om onze rijke geschiedenis te bewaren en te delen met een ruim publiek. We spoorden zoveel mogelijk archiefmateriaal over het COV, en brachten het in kaart in een online databank. Op www.odis.be/herc kan je het dat archiefmateriaal raadplegen.

Wil je meer weten over de geschiedenis van het COV? Bestel dan via caroline.vanpoucke@acv-csc.be een gratis exemplaar van “Strijd voor waardering: het COV van 1893 tot 1993”, een boek over de eerste 100 jaar van de vakbond geschreven door Lies Van Rompaey.

kamiel

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.