Sociale verkiezingen, ook in onderwijs!

UPDATE! Door de coronamaatregelen zijn de sociale verkiezingen uitgesteld naar de periode tussen 16 tot en met 29 november.

Meer dan 1.500.000 werknemers in bedrijven en instellingen kiezen dan hun vertegenwoordigers in het comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) en de ondernemingsraad (OR). Ook de grotere schoolbesturen van het gesubsidieerd vrij onderwijs moeten de procedure opstarten voor CPBW vanaf een gemiddelde tewerkstelling van 50 werknemers of meer, voor OR vanaf een gemiddelde tewerkstelling van 100 werknemers of meer.

Wie zijn ze? Hoe doen ze het? Sandy, Marleen en Karin loodsen je in een interview met Vakbeweging door het sociaal overleg van het Comité Katholieke Scholen Antwerpen (CKSA). Ze vertegenwoordigen voor het COV de personeelsleden in het Comité PB, de ondernemingsraad en het onderhandelingscomité. Het is een hele opgave om het personeel te vertegenwoordigen, zeker in deze coronatijden. Hun werk wordt sterk geapprecieerd, door zowel de collega’s als de directie.
Lees het artikel uit Vakbeweging (25 oktober 2020).

 

Lees meer over de sociale verkiezingen: 

- in Basis-11 in het artikel over inspraak
- in Basis-1 in het artikel over inspraak
- op www.wordacvkandidaat.be
- bij jouw inspraakbegeleider   

Volg de webpagina van ACV over de uitgestelde sociale verkiezingen door de corona-maatregelen en bekijk hier de nieuwe kalender (pdf) met de uitgestelde data sociale verkiezingen voor 2020.

Gebruik je stem, maak het verschil

Opkomen voor anderen zit in je genen. Want onrecht, daar kan je niet tegen. Ook niet op het werk. Zet daarom je luisterend oor in voor je collega’s en kom op als ACV-kandidaat bij de sociale verkiezingen. Met al je vragen en twijfels kan je terecht bij de COV-afgevaardigden in je school of bij een COV-vrijgesteld secretaris .

De kandidatenlijsten zijn binnen, het is momenteel niet meer mogelijk om je kandidaat te stellen. Wil je je toch syndicaal inzetten voor je collega's? Neem dan contact op met jouw inspraakbegeleider

En zorg dat je collega’s na de zomervakantie weten dat ze op jou kunnen stemmen!

Handig materiaal 

- Vraag affiches aan je inspraakbegeleider om uit te hangen op jouw school of print ze af 
- Maak gepersonaliseerde visitekaartjes (op de militantenlaag, log eerst in via Militant aan de bovenkant van deze website) om uit te delen aan je collega’s
- Spreek je collega’s aan over thema’s als veiligheid op school, welzijn van de personeelsleden, je goed voelen op school, het evenwicht tussen werk en gezinsleven. Zo weet je wat er leeft op school en kan je daarop inspelen.

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.