Illustratoren in Basis

Elke maand laten we in Basis een illustrator los op een onderwijsquote.

visualquote-10
 • Basis 10 (2021): Laura Andriesen. Laura is master in de beeldende kunsten en grafisch ontwerp (School of Arts Gent). Ze is illustrator en werkt met uitlopende technieken. Voor haar afstudeerproject maakte ze elke dag vijf beelden wat resulteerde in een boek. Voor deze opdracht ging ze aan de slag met de pure lijnen van zwart en wit, die het citaat het best dienen. Bekijk meer van haar werk op haar website of haar Instagram.
Visual Quote NVW 2 nieuwe versie
Basis 9 (2021): Nele Van Winghem. Nele is illustrator en werkt onder het pseudoniem Letters en Liefs. Ze is toevallig ook kinderpsychologe met een bijkomende opleiding in het kleuteronderwijs. Ze specialiseert zich in 'handlettering' en kalligrafie en ontwerpt ook voor allerlei print objecten. Bekijk haar Instagram-pagina voor meer van haar werk!
BASIS_illustratie_luca
 • Basis 8 (2021): Luca van Vliet. Luca is een jonge illustratrice. Ze ging aan de slag met de quote van Nelson Mandela en maakte een tekening die de diversiteit van de lerarentaken én leerlingenberoepen uitdraagt: elke leerling kan de wereld veranderen.
  Voor meer werk van Luca: kijk op haar website en op haar Instagrampagina.
Visual quote-7 Van gelukkige leraren
 • Basis 7 (2021): Loes Roelen van Planeet Smoes. Loes is zelf juf geweest in de 2e kleuterklas en als zorgcoördinator actief in onderwijs, maar ook actief als illustratrice. Ze maakt o.a. wenskaarten en illustraties op maat. Ze kent het onderwijs dus van binnen en van buiten. 
  Voor meer werk van Loes: kijk op haar website en op haar Instagrampagina.
Basis visual quote Watcharita Aroon onderwijs COV
 • Basis 6 (2021): Watcharita Aroon. Watcharita is illustratrice, ze werkt veel voor tijdschriften en en musea en is actief op Instagram onder de naam Wolkendag. Zij liet zich inspireren in de keuze voor personages die van alle generaties en van kleur zijn, om uit te drukken hoe we hen ook op de werkvloer en in hun job respect verschuldigd zijn. Oud en jong, rood, wit, geel of oranje: iedereen maakt mee school.
  Voor meer werk van Watcharita: kijk op haar website en op haar Instagrampagina.
210425_BASIS5_visualquote_AnnelienSnyers
 • Basis 5 (2021): Annelien Snyers. Annelien is illustratrice actief op Instagram onder de naam Zwaluwgram. Zij liet zich inspireren door het "chaotische" uit de quote om de naam van de citaatgever (Laurie Forest) te verwerken doorheen de illustratie als een puzzel.
  Voor meer werk van Annelien: kijk op haar Instagrampagina.
visualquote-Basis4-ImmanuelBoie
visualquoteBasis3-COV-YanaRaeymaekers
 • Basis 3 (2021): Yana Raeymaekers. Yana is een jonge illustrator die studeerde aan het KASK. Haar moeder is een onderwijzer en ze ondervond dus van kindsaf aan hoe de job van een onderwijzer nooit stopt. Daaruit haalde ze inspiratie om dit citaat van de presidentsvrouw Jill Biden te vertalen in haar eigen grafische stijl.
  Voor meer werk van Yana: kijk op haar Instagram pagina. 
leerbedrijf visual quote 2
 • Basis 2 (2021): Pieter Luyckx. Pieter is een leerling Publiciteit & Illustratie (7e jaar Leerbedrijf D-ART) van Sint-Jozef OV4 in Antwerpen. Pieter: "Ik was begonnen met brainstormen over de quote: “Laten we dit onthouden: één boek, één pen, één kind en één leraar kunnen de wereld veranderen” van Malala Yousafzai. Daardoor kwam ik op het idee van het domino-effect. De leerkracht die samen met de leerling het domino-effect met de pen in gang zet. Ik ben dit letterlijk en figuurlijk beginnen uitwerken in mijn illustratie. Deze illustratie is opgebouwd uit verschillende texturen zoals: de achtergrond is textuur van beton, en texturen van Panda krijt. Dit is samengesteld in Photoshop."
  Voor meer werk van het Leerbedrijf D-art: kijk op hun website en de facebookpagina van D-Art. 
Visual quote-1-2021
 • Basis-1 (2021): Ellen Lambrichts. Ellen illustreert van prentenboek tot postkaart en van magazine tot maatwerk. Kinderboeken en drukwerk zijn haar eerste liefde. Ook voor het ontwerp van patronen, logo’s of gepersonaliseerd drukwerk haalt ze haar liefde voor illustratie boven. In haar werk vind je vaak elementen uit de natuur, uit het planten- of dierenrijk terug. Ontdek meer van haar werk op www.ellenlambrichts.com.
Visual quote-11
 • Basis-11 (2020): Sofie Nachtegael. Illustrator en leerkracht Sofie Nachtegael geeft uitdrukking aan de vreugde die leerlingen én leerkrachten voelen wanneer leerinhouden begrepen worden. Soms is een extra zetje nodig, maar als het lukt … krijgt iedereen vleugels! Sofie tekende als kind al graag én veel. Na de tekenschool volgde ze schilderkunst aan de academie en koos ze vol overtuiging voor het atelier Illustratieve Vormgeving. Ondertussen illustreerde Sofie kinderboeken, wenskaarten en meer. Haar belangrijkste inspiratiebronnen zijn kinderen en de natuur. Ze vindt het belangrijk een sfeer of gevoeligheid weer te geven en dit te versterken door compositie en kleurgebruik, zodat het je mee op ontdekking neemt.
Visual quote-10
 • Basis-10 (2020): Raf Luyckx. Illustreren en tekenen is een hobby van Raf naast zijn fulltime job. “Ik heb vanaf mijn 16 jaar kunstonderwijs en later ook animatiefilm gevolgd. Jammer genoeg heb ik er niet mijn beroep van kunnen maken, maar ik ben volop bezig met het maken én uitgeven van een eigen prentenboekje. Op mijn Instagrampagina laat ik af en toe iets zien van dit verhaal. Ik werk vooral met (kleur)potlood en photoshop, maar andere technieken gebruik ik ook. Voor deze quote wou ik echt iets doen met dieren en de natuur. Ik dacht direct aan een school vissen en andere zeedieren die les krijgen over hun omgeving. Dat de leerkrachten hier onder water letterlijk onder druk staan en golven van verandering over zich krijgen, is mooi meegenomen." 
Visual quote-9
 • Basis-9 (2020): Evert Van der Jonckheyd. Freelance Illustrator en tekenaar/schilder Evert Van der Jonckheyd, alias Evred slaapt, (dag)droomt, loopt; fietst en wandelt rond, heen en weer tussen Brasschaat en Antwerpen. Hij laat zich inspireren door surrealistische, absurde fantasieën en de droomwereld. Met een uitgebreid pallet aan stijlen, is hij gedreven om projecten, verhalen of zaken een illustratie of visueel accent te geven, gaande van cartoons, comics, logo's, prenten, tot decor- of muurschilderingen. Ontdek meer op www.evred.ink, evred.tumblr.com, Facebook.
Visual quote-8
 • Basis-8 (2020): Sara Minoodt is gepassioneerd door uniek drukwerk voor onvergetelijke momenten. Illustraties maken die mensen typeren en fijne herinneringen voor het leven vastleggen, geven haar enorm veel voldoening. Het liefst combineert ze dit met ambachtelijk drukwerk, zoals letterpress. Ook in digitale illustraties werkt ze met texturen om het papier waar ze zo van houdt te benaderen. De quote bracht haar meteen terug naar nachtelijke studeersessies, waar elke vorm van steun heel welkom was. Ontdek meer op Instagram en www.saraminoodt.be.
Visual quote-7
 • Basis-7 (2020): Silke Rys. Ze is net afgestudeerd aan LUCA school of arts in Brussel. Tijdens haar beeldverhaal studie is ze een andere richting uitgegaan en nu zet ze haar illustraties om in tapijten omdat ze houdt van beelden die ook tactiel zijn. “Voor mij is elke illustratie een experiment, spelen met de balans van kleur, abstractie en figuratieve beelden op de pagina. Geïnspireerd door de quote heb ik mijn rommelige zelf losgelaten op het papier.” Ontdek meer op Instagram en www.silkerys.com
Visual quote-6
 • Basis-6 (2020): Katrien Santermans. In het dagelijkse leven tattoeëert ze. “Omdat het gewoon fijn is om bij te leren volg ik ook nog grafisch ontwerp en illustratie Goei in Hasselt. Ik maakte voor deze quote een retro pentekening in zwart/wit en zicht op de toekomst (dankzij de leerkracht ) in kleur. Ontdek meer op Instagram en Facebook.
  Visual quote-5
  • Basis-5 (2020): Noortje Koebrugge is een leerlinge Publiciteit & Illustratie (7e jaar Leerbedrijf Pentatone) van Sint-Jozef OV4 in Antwerpen. Samen met hun leraar en klasgenoten werkten ze zelfstandig aan deze opdracht. De vier aspecten zijn essentieel, vindt Noortje, en zij infiltreerde de woorden mee in de illustratie. Voor de kleding van de figuren gebruikte ze ecolinestiften, voor het schetsmatig effect heeft ze de lichamen gemaakt met spontane bewegingen via het tekentablet.
   (Ontdek meer over het Leerbedrijf Sint-Jozef OV4 op hun website en hun Instagram-pagina.)
  COV Basis illustrator Judith Lindekens
  • Basis-4 (2020): Judith Lindekens volgt de volwassenenopleiding Grafisch ontwerp en Illustratie (GOEI) aan de Academie Hasselt (DKO). Voor deze quote ging zij aan de slag met een mix aan illustratietechnieken, zowel via pasteltechnieken als digitaal. 
   (Ontdek meer over het de academie en volg hun digitale eindejaarstentoonstelling -door de coronacrisis verhuisd van fysiek naar online- via hun Instagram-pagina.)
  Visual quote-3
  • Basis-3 (2020): Noortje Koebrugge is een leerlinge Publiciteit & Illustratie (7e jaar Leerbedrijf Pentatone) van Sint-Jozef OV4 in Antwerpen. Samen met hun leraar en klasgenoten werkten ze zelfstandig aan deze opdracht. Ook de grafische bijdrage voor het Basis-nummer 5 van mei 2020 zullen de leerlingen verzorgen. Inspiratie voor deze illustratie vond Noortje in zorgvuldig analyse van het citaat van de Egyptische denker Taha Hussein - of in het zwembad?
   (Ontdek meer over het Leerbedrijf Sint-Jozef OV4 op hun website en hun Instagram-pagina.)
  Visual quote Daneel Basis 1 LR
  • Basis-2 (2020): Daneel Bogaerts is grafisch vormgever met divers werk, dat zich uitstrekt van de museale en socio-artistieke wereld tot het bedrijfsleven. Ze werkt veelal met digitale lay-outtechnieken. Inspiratie voor deze illustratie vond ze in de constante wisselwerking tussen leraar en leerling.
   (Ontdek meer van haar werk ook op haar website.)
  Visual quote-1 Bieke Buckinx
  • Basis-1 (2020): Schilder en illustrator Bieke Buckinx werkte voor deze illustratie met het digitale tekenprogramma ProCreate. Ze liet zich inspireren door de ochtendmaaltijd die je wakker maakt voor een nieuwe dag vol inspiratie en kennis. Bieke werkt ook graag in opdracht of op locatie / in situ.
   (Ontdek meer van haar werk ook op haar website en Instagram.)
  Visual quote Pieter Fannes
  • Basis-11 (2019): Illustrator en muziekaficionado Pieter Fannes liet zich inspireren op dit citaat van The Muppets-bedenker Jim Henson. Pieter werkt graag met penseel en stift en past vaak een artisanaal drukprocédé als risoprint toe. 
   (Ontdek meer van zijn werk ook op zijn website.)
  Visual quote Emma Boelen rechtstaand
  • Basis-10 (2019): Emma Boelen van Collection d'Emma liet zich inspireren door de figuur en de krachtige quote van Hellen Keller: je reist als het ware mee de emancipatorische ladder van de kennis en het onderwijs op. Emma studeerde nog animatiefilm en gebruikt allerlei illustratietechnieken.
   (Ontdek meer van haar werk ook op Facebook en Instagram.)
  COV-Basis-SilverLiningStudiolowres
  • Basis-9 (2019): Vicky Bogaert van Silver Lining Studio ging aan de slag met een nieuwe papercutting techniek, die ze zelf aan ons voorstelde.  Met deze manier van papier-illustreren bouwt Vicky het beeld op in meerdere lagen (in drie dimensies als het ware), het eindresultaat fotografeert ze, zodat er een '2D' plat beeld ontstaat. Het hoofd van het kind ziet hier letterlijk meerdere potentiële beroepen voor zijn toekomst.

   (Volg Vicky ook op Facebook en Instagram)
  marievanpraag-basis8-COV-jongeleraren-visualquoteonderwijs
  • Basis-8 (2019): Marie Van Praag over "Jonge leerkrachten, de toekomst van het beroep". Haar idee: de leraar als gids om leerlingen door de stroom aan informatie (op internet, virtual reality) te gidsen. De Vikingen hebben geen geheimen meer!
   (Volg Marie ook op Facebook en Instagram)


   

   

  Blijf ons volgen voor meer illustratoren in de volgende nummers van Basis.

  Personalization

  Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.