Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Veiligheid en haalbaarheid blijven onze grootste zorg

©Shutterstock

Veiligheid

Van bij de start van de corona-crisis, hebben wij als organisatie de nadruk gelegd op de veiligheid van de schoolteams bij elke opdracht die het onderwijs in deze periode opnam, vooral als het ging over het organiseren van de opvang en het heropstarten van het lesgeven in de klas. We vertrouwden daarbij telkens op het oordeel van de GEES. Ook nu respecteren we de beslissing die op advies van de GEES genomen is. Er kan nu wel wat vrijdag niet mogelijk was: er is geen social distancing meer nodig tussen de kinderen in de lagere school. Jullie kunnen veilig aan het werk als tussen volwassenen onderling en tussen volwassenen en kinderen de social distancing bewaard wordt. 

Toch betreuren we de grilligheid van de veiligheidsadviezen. Vrijdag legden we zelf een gelijkaardige piste op tafel. Die bleek toen een brug te ver. Ondertussen werd door alle schoolteams veel onnodig werk verricht. We voelen dat bij velen onder jullie het vertrouwen zoek is. Het terug opbouwen van vertrouwen is nooit eenvoudig. We vragen respect voor de reacties uit het onderwijsveld. Uiteindelijk willen we immers allemaal hetzelfde: samen bouwen aan een veilige toekomst.

Haalbaarheid

Door deze beslissing is de heropstart gemakkelijker te organiseren, vooral tijdens de lestijd in de klas. Meer kinderen zullen terug naar school kunnen gaan. In die zin is het een goede stap vooruit. 

We willen wel onderstrepen dat niet alle obstakels voor een volledige heropstart weggenomen zijn. Elke school zal nog altijd plaatselijk moeten bekijken hoe er aan de personeelsleden veiligheid en werkcomfort kan gegarandeerd worden, hoe de leerlingen veilig op school kunnen ontvangen worden en hoe de speeltijden en de lunchpauze in de eigen klasbubbel zullen georganiseerd worden. We weten dat jullie allemaal jullie uiterste best zullen doen maar vragen ook begrip en respect voor scholen die ondanks dit verruimde advies, er toch niet in slagen om niet alle leerlingen voltijds terug naar de klas te laten komen.” 

We wensen nu dat elke school de kans en de tijd krijgt om een stabiele organisatie op poten te zetten voor de rest van het schooljaar. Hopelijk krijgen we geen heropflakkering van de gezondheidscrisis maar kan de rust in de basisscholen terug keren en kunnen de resterende schoolweken in een positieve sfeer verlopen. Daar zijn jullie in deze crisistijd echt wel aan toe. 

Marianne Coopman, Algemeen secretaris


Je centrale op sociale netwerken