Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Excellentie excellentie? Excellent, maar...

Onze campagne #Basisonderwijsindelift legde de vinger op de wonde. We schreven mee aan het toekomstplan voor het basisonderwijs. We voerden acties en gingen in staking. Jawel, dit leidde in de lente tot belangrijke verkiezingsbeloftes voor het basisonderwijs. Dankzij jullie!
De herfst deed zijn intrede en bracht ons een regeerakkoord. De werven die erin staan beschreven zijn de juiste: de versterking van het basisonderwijs, de onderwijskwaliteit, het lerarentekort en de status van de leraar, de juiste begeleiding van onze kinderen op de juiste plaats, het capaciteitstekort en de studieduur in ons hoger onderwijs. Ook de taal van het regeerakkoord schept verwachtingen: “We verminderen de planlast”; “Het M-decreet schaffen we af en vervangen we door een echt begeleidingsdecreet voor kinderen met zorgnoden én hun leerkrachten.” of ook “We kiezen voor maximaal vertrouwen in leraren en directies …”. Werken als een professional, focussen op lesgeven, voldoende ondersteund worden in een goede werkomgeving die de leerlingen doet groeien. Dat wil jij toch ook?! Alleen zo is excellent onderwijs mogelijk.

Bewuste keuzes

Excellentie heeft echter een prijs. Bij het bouwen van een huis is het ook belangrijk om vooraf het budget te kennen. Dat bepaalt of je een kasteel, een villa, een woonhuis of een chalet kan realiseren. En daar is dan die zware dobber, ook voor het onderwijs … Vlaanderen moet 2,2 miljard euro besparen. De Vlaamse regering maakte wel bewuste keuzes. Het basisonderwijs krijgt een injectie van 100 miljoen en er wordt nog eens 100 miljoen voorbehouden voor personeel. Het basisonderwijs werd gevrijwaard van de indexbesparingen op de werkingsmiddelen.

Strikt budget

En toch zijn we bezorgd. Omdat onderwijs een investering is in de toekomst van de maatschappij en besparingen dus niet het juiste antwoord zijn. Omdat besparingen altijd gaan over het werk van collega’s. Omdat er maatregelen worden aangekondigd zonder duidelijke budgettaire onderbouw. Denk maar aan de omvorming van het M-decreet naar een ‘begeleidingsdecreet’, de verwachtingen over de professionalisering, het realiseren van kleinere klassen, het verminderen van de planlast, het opstellen van een loopbaanpact, het opnieuw aantrekkelijk maken van het beroep en de terugkeer naar de kernopdracht. Hoe denkt de minister dit allemaal te realiseren binnen het budgettaire kader?

Onze toekomst?

Minister Weyts beloofde ons om in gesprek te gaan over de maatregelen en de besparingen. We houden hem aan zijn woord en zullen goed voorbereid aan de onderhandelingstafel verschijnen. De toelichtingen bij de begrotingen en de uitwerking van het beleid zullen heel bepalend zijn voor onze toekomst. Die mogen we de komende maanden verwachten. Wij vragen aan de minister niet om te investeren in een imposant kasteel. We rekenen wel op een stabiel en comfortabel huis.

Je centrale op sociale netwerken