Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Voorstel aanpassing quarantaine regels

©Shutterstock

Minister Weyts legt morgen aan de Interministeriële conferentie Volksgezondheid een aanpassing voor van de quarantaineregels. Enkel kinderen die positief testen en kinderen die ziek zijn, zouden dan voortaan nog moeten thuisblijven. De regel dat bij 4 besmettingen in een klas, de hele klas in quarantaine moet, zou dus worden losgelaten.We zijn tevreden dat er dit keer voorafgaand overleg geweest is waarbij we de gelegenheid kregen om vragen te stellen en input te geven. Ten vroegste morgen neemt de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid een beslissing.

Als COV vinden we het cruciaal dat de school ook beschouwd wordt als een werkplek. Veel leerkrachten zijn al uitgevallen of zitten in quarantaine. Degene die nog wel aan het werk zijn, ondervinden een hoge werkdruk omdat ze in veel gevallen hybride les geven, wat veel voorbereiding en aanpassing vraagt. Ook bijhouden welke leerlingen op welk moment aan- of afwezig waren in functie van het leertraject brengt veel extra werk mee. Er moet niet alleen gekeken worden naar de organiseerbaarheid voor CLB’s en ouders, maar ook voor de scholen zelf. Scholen moeten ook beseffen dat ze zelf kunnen beslissen of er al dan niet hybride les wordt gegeven.

Bovendien heeft elke werkgever de plicht om er voor te zorgen dat zijn personeel veilig kan werken. We weten dat er nog altijd scholen zijn die niet in orde zijn met CO2 meters en ventilatie, of waar personeelsvergaderingen nog fysiek doorgaan. Dat kan niet en hier moet opgetreden worden! Ook de mondmaskerplicht, de handhygiëne, het buiten sporten, moeten strikt opgevolgd worden.

Het COV roept ook alle ouders op om de regels voor hun kinderen goed op te volgen. Als besmette kinderen, die niet ziek zijn, toch naar school komen, kunnen ze leerkrachten én  andere kinderen besmetten. Als op die manier steeds meer leerkrachten uitvallen, zullen scholen toch dicht gaan en zijn we terug aan af. Het is duidelijk: wie besmet is, blijft thuis. Dat is zo in de algemene maatschappij en moet voor ons ook in onderwijs gelden. Ouders hebben een belangrijke verantwoordelijkheid voor hun kinderen wat het testen betreft. Ook de experten benadrukken dat het essentieel is dat de positief geteste leerkrachten én leerlingen zoveel mogelijk gedetecteerd worden en in isolatie gaan.
Je centrale op sociale netwerken