Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Aangepaste coronamaatregelen onderwijs

Minister van Onderwijs Ben Weyts kondigde op dinsdag 25 januari aangepaste coronamaatregelen aan in het leerplichtonderwijs. Wat het personeel betreft, zijn er aanpassingen voor alle niveaus.

Volgens de minister was de situatie onhoudbaar geworden, omdat de ene na de andere school zich verplicht zag te sluiten door afwezige leerlingen en personeelsleden. COC vraagt zich af of al die scholen gesloten zijn (zeker in het secundair onderwijs) dan wel dat er in die scholen afstandsonderwijs wordt gegeven. In dat geval is de communicatie niet onschuldig en wordt er bewust geframed. Bovendien zou dat woordgebruik niet getuigen van respect voor jullie massale inzet voor dat afstandsonderwijs.

Onderwijsbarometer

Om in de toekomst wat beter te kunnen voorspellen hoe de schoolorganisatie er in een bepaalde fase van de pandemie moet uitzien, werkt de minister momenteel aan een onderwijsbarometer met kleurcodes, gaande van geel over oranje tot rood. De maatregelen die federaal van toepassing zijn voor ‘statische indooractiviteiten’ vormen de basis. De bedoeling is per kleurcode een basisset van maatregelen uit te werken waaraan scholen zich moeten houden. Daarnaast bestaat voor elke code ook de mogelijkheid om extra maatregelen in te bouwen, bijvoorbeeld bij een nieuwe variant van het virus, bij wijzigende wetenschappelijke inzichten of wanneer de lokale situatie in de school of gemeente dat vereist.

Minister Weyts wil die barometer begin februari lanceren. De lijst met FAQ op ond.vlaanderen.be zal daarnaast blijven bestaan. De lijst wordt wel ‘opgekuist’, zodat enkel de relevante informatie overblijft.

Belangrijk is ook dat de test- en quarantainestrategie losgekoppeld wordt van de onderwijsbarometer. Die strategie volgt dus een eigen dynamiek.

Test- en quarantainestrategie

Zowel in basis- als in secundair onderwijs blijft de regel van toepassing dat wie symptomen heeft, thuis moet blijven en zich laten testen. En wie besmet is, gaat in isolatie.

De procedure waarbij een hele klas in quarantaine moet in het basisonderwijs vanaf vier positieve gevallen of 25% van de klas, verdwijnt echter vanaf 27 januari 2022. Scholen waar nu al klassen gesloten zijn om die reden, gaan na of leerlingen die niet besmet of ziek zijn, terug naar school kunnen komen. In specifieke omstandigheden kunnen scholen toch nog overgaan tot sluiting van een klas. In dat geval moeten zij de procedure voor ‘sluiting van een school wegens overmacht’ volgen.

Leerlingen van de basisschool mogen vanaf 27 januari 2022 na een hoogrisicocontact binnen het gezin (enkel en alleen) naar school blijven gaan. De school kan zelf bepalen hoe en wanneer ze die aanpassing implementeert.

Leerlingen in het secundair onderwijs mogen bij een hoogrisicocontact binnen het gezin alleen naar school blijven gaan als ze gevaccineerd zijn (of in de afgelopen vijf maanden een besmetting doormaakten). Niet-gevaccineerde leerlingen moeten in dat geval in quarantaine zoals niet-gevaccineerde volwassenen in de maatschappij.

De CLB’s staan niet langer in voor de contactopsporing binnen onderwijs. Alle contacten binnen de school met leerlingen worden beschouwd als laagrisicocontacten, ook bij onderwijspersoneelsleden. Volgens dezelfde regels als voor volwassenen loopt de gewone contactopsporing voor contacten van leerlingen buiten de school wel door.

De bestaande veiligheidsmaatregelen blijven verder van toepassing: ventilatie, mondmaskers vanaf de leeftijd van zes jaar en beperkte fysieke contacten.

Meerdaagse extra-murosactiviteiten

Meerdaagse extra-murosactiviteiten met overnachting zijn vanaf 29 januari 2022 weer toegelaten. Daarmee volgt onderwijs de regel van het Nationaal Overlegcomité over de meerdaagse jeugdkampen met overnachting. Als de uitstap kadert in de leerplandoelstellingen, moeten scholen voor de leerlingen die niet kunnen deelnemen een alternatief voorzien. Voor buitenlandse uitstappen moeten scholen vooraf duidelijk de coronaregels die gelden in het land van bestemming meegeven aan ouders en leerlingen.

Inschrijvingen

Schoolbezoeken en fysieke rondleidingen van ouders in het kader van inschrijvingen voor volgend schooljaar zijn opnieuw mogelijk. Ze kunnen enkel op individuele basis of in kleine groepjes, na reservatie en buiten de lesuren.

Personeelszaken (alle niveaus)

Vervangingen

Minister Weyts belooft om binnenkort vervangingen van leraars vanaf de eerste dag van een afwezigheid mogelijk te maken. De Vlaamse regering zou daarvoor eerstdaags een ‘Besluit’ nemen. 

Attestering afwezigheid

Vanaf woensdag 26 januari is een klassiek doktersbriefje tijdelijk voldoende als bewijs voor een afwezigheid wegens ziekte. Het personeelslid bezorgt dat doktersbriefje aan de school. Een attest bezorgen aan het controleorgaan hoeft niet. De specifieke modellen ‘afwezigheidsattest’ en ‘medisch attest’ zijn dus tijdelijk niet meer verplicht. Dat vermijdt extra administratief werk voor artsen, maar ook voor de personeelsadministratie van de scholen en voor de betrokken personeelsleden. Hoe lang die maatregel loopt, is nog niet geweten. Hoewel de minister dat niet expliciet vermeldde, gaat COC ervan uit dat die maatregel van toepassing is op alle onderwijsniveaus.

Besmetting personeelslid

Wanneer een personeelslid besmet is, dan kan het ter vervanging van een doktersbriefje het resultaat van een PCR-test gebruiken als bewijs. Dat resultaat is terug te vinden via mijngezondheid.be of op de Covid Safe App.

De FAQ op ond.vlaanderen.be voor het leerplichtonderwijs is ook in die zin aangepast, zodat duidelijk is dat wie besmet is maar niet ziek en via afstandsonderwijs of thuiswerk aan het werk blijft, geen doktersbriefje of ander attest aan de school moet bezorgen om de afwezigheid van de school te staven. Er worden in dat geval dan ook geen ziektedagen opgebruikt.

Dienstonderbreking DO-046 heirkracht

Personeelsleden die niet gevaccineerd mogen worden om medische redenen en/of risicopatiënt zijn en personeelsleden die in verplichte quarantaine moeten gaan na een hoogrisicocontact, kunnen onder bepaalde omstandigheden gebruik maken van de dienstonderbreking DO-046 heirkracht. Het gebruik van de DO-046 is verlengd tot aan de krokusvakantie.

COVID-19 erkend als beroepsziekte

Het is voortaan mogelijk om een COVID 19-besmetting als beroepsziekte te melden, als de omstandigheden van de besmetting voldoen aan de gegeven voorwaarden.

Elke ziekte veroorzaakt door SARS­CoV-2 bij werknemers die tijdens hun beroepsactiviteiten betrokken waren bij een uitbraak van de ziekte in een onderneming vanaf 18 mei 2020 valt onder die regeling. De COVID-19-besmetting moet, om erkend te kunnen worden als beroepsziekte, voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Binnen een periode van veertien dagen waren er minstens vijf personen (niet noodzakelijk personeelsleden) die de ziekte COVID-19 hebben gehad.
  • Die personen deelden dezelfde werkruimte, net zoals het getroffen personeelslid.
  • Bij elke persoon is de besmetting bevestigd door een moleculaire test of een antigeentest (via een laboratorium).
  • Alle positieve testen zijn afgelegd sinds 18 mei 2020.
  • Er is een epidemiologische samenhang tussen de bevestigde gevallen.
  • De arbeidsomstandigheden bevorderden de overdracht van het virus (geen afstand kunnen houden, slechte ventilatie ...).

Verlof overmacht corona

De Vlaamse regering heeft uiteindelijk, na aandringen van COC tijdens de onderhandelingen, toch beslist dat het onderwijspersoneel het verlofstelsel ‘tijdelijke uitbreiding van het verlof wegens overmacht voor de personeelsleden van het onderwijs’ ook na de kerstvakantie nog kan blijven opnemen. Aanvankelijk kon dat slechts tot en met 31 december 2021.

Meer informatie lees je in het nieuwsbericht 'Verlof wegens overmacht door corona mogelijk tot nader order'

 

 

Je centrale op sociale netwerken