Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Start schooljaar in pandemieniveau geel

Het Departement Onderwijs en Vorming communiceerde de laatste nieuwe afspraken rond de opstart van het nieuwe schooljaar ten tijde van corona.

Aangepast niveau geel vanaf 1 september 2020

Na overleg beslisten het onderwijsveld en de onderwijsministers van de verschillende gemeenschappen op vrijdag 14 augustus om het volledige onderwijs (gewoon en buitengewoon kleuter-, lager, voltijds en deeltijds secundair, hoger, volwassenen- en deeltijds kunstonderwijs) te laten starten in pandemieniveau geel met grote waakzaamheid. Hierbij hielden ze rekening met 

  • het advies en de verantwoording van de experten van de GEES,
  • zowel epidemiologische als pedagogische overwegingen,
  • het welzijn van leerlingen, leraren en ouders.

COC benadrukte tijdens het overleg dat de veiligheid, naast het leerrecht, prioriteit moet zijn bij deze opstart.

Alle scholen verwelkomen in de eerste lesweek – in functie van een vlotte opstart van het schooljaar – alle leerlingen op school, inclusief de leerlingen van de tweede en derde graad.

  

Aanpassingen voor het secundair, hoger, volwassenen- en deeltijds kunstonderwijs (vanaf 12 jaar)

  • In niveau geel en oranje dragen volwassenen en leerlingen een mondmasker, ook in de klas. Dit is niet nodig bij pauzes in openlucht of tijdens sportactiviteiten.
  • In niveau geel wordt de aanwezigheid van niet-essentiële derden beperkt. Ook de extramurosactiviteiten worden tijdelijk opgeschort.
  • In het secundair onderwijs worden de leerlingen in niveau geel standaard 5 dagen op school verwacht.
  • Niveau oranje wordt aangepast voor de eerste graad van het secundair onderwijs. Deze leerlingen kunnen, gelet op de beperkte impact op de transmissie van het virus en pedagogische overwegingen, in pandemieniveau oranje alsnog 5 dagen naar school. Kwetsbare leerlingen uit de tweede en derde graad worden in code oranje op school uitgenodigd.
  

Pandemieniveau oranje

Enkel in gemeenten waar de pandemiesituatie acuut is, kan op basis van data van de Celeval/RAG (Cel Evaluatie en Risk Assessment Group) worden overgeschakeld naar code oranje. In dat geval wordt de lokale gemeentelijke crisiscel samengeroepen, aangevuld met representatieve vertegenwoordigers van het onderwijs, het CLB en het Agentschap Zorg en Gezondheid. Ook de onderwijsvakbonden zullen daarin vertegenwoordigd zijn. De lokale crisiscel formuleert een voorstel van beslissing aan de betrokken onderwijsminister. De onderwijsminister kan dit voorstel goed- of afkeuren.

Het Departement Vorming en Onderwijs kondigt aan dat de verdere operationalisering zo snel mogelijk volgt zodat onderwijsinstellingen, CLB’s en internaten het schooljaar in goede orde kunnen voorbereiden.

 

Het antwoord op veelgestelde vragen over de coronamaatregelen in onderwijs lees je op de website van Onderwijs Vlaanderen.



Je centrale op sociale netwerken