Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Uitbreiding heropstart onderwijs

Op vrijdag 22 mei overlegden de sociale partners uit het onderwijsveld opnieuw met de minister en de experts van de GEES over de verdere heropstart van het onderwijs. Daaruit kwam een scenario voor de rest van het schooljaar voort. Op donderdag 28 mei kondigde onderwijsminister Weyts toch nog enkele gewijzigde maatregelen aan. COC reageerde op deze versoepelingen met een persbericht.

Het scenario dat nu voorligt, is een advies aan de Veiligheidsraad. Onder voorbehoud van de evolutie van de epidemie en de beslissingen van de Veiligheidsraad volgende week woensdag blijft dit scenario onveranderd voor de rest van dit schooljaar. Scholen kunnen verder bouwen op wat ze realiseerden voor de eerste fase van de heropstart.

Het gaat om een maximumscenario. Scholen bepalen zelf, binnen de aangepaste veiligheidsmaatregelen, welke uitbreiding voor hen haalbaar en doenbaar is, zowel qua leerjaren, timing als het aandeel onderwijstijd op school. Daarbij houden ze onder meer rekening met de beschikbaarheid van hun personeel en infrastructuur.

Regelmatig de handen wassen, blijft ook in dit scenario de belangrijkste maatregel. Scholen breiden de heropstart ook enkel uit als dat voldoende veilig kan. Hiervoor maken ze afspraken in het lokale sociaal overleg en houden ze rekening met een eventueel aangepaste risicoanalyse.

UPDATE 28/05: Onderstaande uitbreidingen en maatregelen kunnen in het kleuter- en secundair onderwijs toegepast worden vanaf 2 juni. In het lager onderwijs kunnen alle leerjaren de lessen pas hervatten op 5 juni, een pilootdag.

Kleuteronderwijs

  • Alle kleuters kunnen voltijds herstarten.
  • In scholen waar kleuters opnieuw voltijds naar school gaan, vervalt de dagopvang voor kleuters.
  • UPDATE 28/05: Het maximum van 20 kleuters per contactbubbel mag verlaten worden. De klasgroep wordt de contactbubbel, ook al telt die meer dan 20 kleuters. Die bubbels behoud je tot het einde van het schooljaar en gelden zowel voor binnen- als buitenactiviteiten. Tijdens speeltijden blijven kinderen zoveel mogelijk binnen hun contactbubbel spelen.
  • Je moet geen social distancing toepassen.
  • UPDATE 28/05: Mondmaskers voor personeel zijn verplicht bij contact met andere volwassenen (collega's, ouders ...)
  • Blijf handhygiëne toepassen.
  • Instappers kunnen ook mee starten in de klas.

Lager onderwijs

  • Lagereschoolkinderen van alle leerjaren komen minstens de helft van de wettelijk mogelijke onderwijstijd naar school. Ze mogen maximaal 4 volle lesdagen per week naar school.
  • Scholen beslissen zelf op welke manier ze dit organisatorisch invullen (bv. alternerend per week, halve dagen, volle dagen ...).
  • Op de speelplaats spelen de leerlingen per contactbubbel, maar hoeft social distancing niet. Essentieel blijft wel dat de leerlingen na het spelen grondig de handen wassen.
  • UPDATE 28/05: De social distancing wordt versoepeld in het lager onderwijs. De oppervlaktenorm van 4 m² per leerling vervalt. Tussen personeel en leerlingen, tussen volwassenen onderling en op plaatsen waar groepen samenkomen (bv. binnen- en buitengaan van de school), blijft 1,5 meter afstand wel noodzakelijk.
  • UPDATE 28/05: Leerlingen krijgen les in een vast lokaal en de klasgroep wordt de contactbubbel, zonder maximumaantal leerlingen. Die bubbels behoud je tot het einde van het schooljaar. Tijdens speeltijden blijven kinderen zoveel mogelijk binnen hun eigen contactbubbel spelen. 
  • Personeelsleden dragen verplicht een mondmasker als ze zich tussen leerlingen door bewegen en bij elk contact met volwassenen.
  • Plexiglas en faceshields gebruiken bij lesgeven vooraan in de klas blijft mogelijk.

Secundair onderwijs

  • Leerlingen in de scharnierjaren (2de en 4de) kunnen maximaal 2 volle of 4 halve dagen per week les krijgen op school.
  • Leerlingen van het 1e, 3e en 5e jaar worden minstens een dag (en meer als het kan) uitgenodigd op school om het schooljaar samen af te ronden.
  • Leerlingen van het deeltijds beroepssecundair onderwijs worden minstens een dag uitgenodigd op school om het schooljaar samen af te ronden.
  • Leerlingen met specifieke leernoden uitnodigen op school blijft mogelijk.
  • Maak lokaal zowel binnen en tussen de scholen en openbaar vervoer afspraken om zo veel mogelijk leerlingenstromen te spreiden.
  • Social distancing blijft van kracht, in de klas en daarbuiten.
  • Het principe van contactbubbels blijft onveranderd. Zo krijgen leerlingen in een vast klaslokaal en in vaste groepen van maximaal 14 leerlingen les en blijven de oppervlaktenormen van 4 m² per leerling en 8 m² per leraar gehandhaafd.
  • Geef elke leerling een vaste zitplaats in het klaslokaal.
  • Enkel voor praktijk- en kunstvakken maken de leerlingen gebruik van een ander praktijklokaal of atelier.
  • UPDATE 09/06: Zowel personeelsleden als leerlingen dragen verplicht een mondmasker. Leerlingen zijn niet langer verplicht om een mondmasker te dragen tijdens de pauzes en sportactiviteiten, op voorwaarde dat de social distancing gerespecteerd wordt. Ook om medische redenen kan een leerling vrijgesteld worden van het dragen van een mondmasker.
  • UPDATE 12/06: Leerlingen die verplicht zijn een mondmasker te dragen op school mogen dat mondmasker afzetten tijdens het examen. Als ze hun zitplaats verlaten, moeten ze het mondmasker wel opnieuw opzetten. Net als wanneer er onvoldoende afstand is (bv. ophalen examens, bij eventuele controles van rekenmachines of handboeken ...). In iedere geval moeten zowel leerlingen als onderwijspersoneel verplicht een mondmasker dragen bij het betreden en verlaten van het examenlokaal. 
  • Regelmatig handen wassen blijft essentieel.

Proclamaties UPDATE 17/06

Het is mogelijk een proclamatieplechtigheid te organiseren voor je laatstejaars in basis- en secundair onderwijs. Vraag vooraf advies aan de preventieadviseur en geef de voorkeur aan een proclamatie in open lucht. Zowel voor als vanaf 1 juli gelden een aantal veiligheidsvoorschriften. Als je die allemaal kan naleven, zijn ook ouders uitzonderlijk welkom. Voor 1 juli laat je maximaal 100 personen toe, vanaf dan 200.

Buitengewoon onderwijs

Het buitengewoon onderwijs kan verder heropstarten volgens dezelfde principes. Ook hier ligt de autonomie bij de scholen om in de mate van het mogelijke en gelet op eventuele beperkingen op vlak van leerlingenvervoer keuzes te maken. Deze tweede fase van de heropstart moet immers ook voor scholen voldoende veilig en haalbaar zijn.

Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs UPDATE 09/06

Er zijn nieuwe afspraken rond het busvervoer van leerlingen in het buitengewoon onderwijs vastgelegd. De bedoeling is om zoveel mogelijk leerlingen op school te krijgen. De social distancing van anderhalve meter blijft, in combinatie met het gebruik van mondmaskers de norm bij het leerlingenvervoer. De eerder gemaakte afspraken blijven gelden: leerlingen zitten geschrankt op de bus, 1 leerling per rij en leerlingen dragen waar mogelijk een mondmasker.

Wanneer blijkt dat de vervoersvraag hoger ligt dan 25% van de capaciteit van de bussen die de school in beheer heeft, kan bijkomende capaciteit voorzien worden door:

  • de capaciteit van de ingezette voertuigen anders te gebruiken (bv. afspraken maken met andere scholen)
  • een rit eventueel een bijkomende lus te laten rijden binnen het rijmoment om bijvoorbeeld een klein aantal leerlingen op te halen in de buurt van de school
  • een ongebruikte bus van een andere beherende school in te zetten
  • een groter voertuig in te zetten

Wanneer geen van bovenstaande mogelijkheden een oplossing biedt en wanneer de risicoanalyse van de preventieadviseur garandeert dat alle leerlingen hun mondmasker kunnen aanhouden tijdens de volledige busrit, kan worden overgegaan tot een capaciteitsverhoging tot 50% van de bussen die de school in beheer heeft. In dat geval blijven de eerste 2 rijen leeg, om de chauffeur en de busbegeleider te beschermen.

Scholen die samenwerken met De Lijn voor het leerlingenvervoer, geven hun vragen door aan het provinciaal aanspreekpunt van De Lijn. Zij doen het nodige, volgens de mogelijkheden die beschikbaar zijn om nog zoveel mogelijk leerlingen in te plannen voor het huidige schooljaar.

De volgende afspraken rond veiligheid en hygiëne blijven gelden tot het einde van het schooljaar.

VERPLICHTINGEN

  • Buschauffeur en busbegeleider dragen een mondmasker en er wordt alcoholgel voorzien op de bus.
  • Leerlingen stappen op in het midden of achteraan als er een deur is. Wanneer er geen deur is in het midden of achteraan in de bus, stapt de leerling vooraan op. In dat geval zal de buschauffeur stoppen bij de leerling(en), buschauffeur en busbegeleider stappen uit de bus, de leerling stapt op en dan stappen buschauffeur en busbegeleider weer op. Vermijd kruisen bij het opstappen.
  • Het gebruik van wisselparkings is enkel bij hoge uitzondering toegestaan.

ADVIEZEN

  • Door de afstandsregels blijft het aantal plaatsen op de bus sterk beperkt. Scholen vragen best bij de ouders na of alternatieven mogelijk zijn.
  • Alle leerlingen (ongeacht de leeftijd) zetten een mondmasker op voor het instappen op de bus.
  • Er kunnen contractueel maximaal 2 rijmomenten per dag voorzien worden voor de dagelijkse ritten en die situeren zich standaard 's ochtends en 's avonds.
  • De bus wordt voor gebruik bij de heenrit én bij de terugrit grondig gereinigd. Pas na grondige reiniging mogen busbegeleider en leerlingen opstappen.
  • Scholen maken onderling afspraken als er gemeenschappelijk vervoer is.
  • Vervoer van leerlingen in een rolstoel is mogelijk op voorwaarde dat de chauffeur een aantal voorzorgsmaatregelen neemt.

Internaten UPDATE 09/06

Contactbubbels in internaten moeten beschouwd worden als een contactbubbel in de huiselijke sfeer. Dat betekent dat de regels van social distancing binnen eenzelfde contactbubbel niet van toepassing zijn. De GEES vraagt om de contactbubbels zoveel mogelijk te respecteren en ze te beperken tot (bij voorkeur van dezelfde school):

  • maximaal 20 internen voor het kleuter- en lager onderwijs
  • maximaal 14 internen voor het secundair onderwijs
  • maximaal 20 internen voor het secundair onderwijs, op voorwaarde dat bij contacten met andere internen of personeelsleden social distancing gewaarborgd wordt en de internen binnen het internaatsgebouw mondmaskers dragen.

Bij uitbreiding van bestaande contactbubbels met nieuwe internen worden die bij voorkeur in kleine aantallen toegevoegd aan de grootste contactbubbel tot het maximumaantal bereikt is.

De inspectie kan ook in de internaten een ondersteunende rol opnemen bij de opmaak van de risicoanalyse en de uitwerking van de maatregelen.

Preteaching

Voor de leerjaren die heropstarten, vervalt het aanloopleren van de voorbije weken. Scholen bepalen zelf hoe ze de momenten invullen waarop de heropgestarte leerlingen thuis zijn.

Opvang

Gezien de omvang van de heropstart en de financieringsmogelijkheden wordt aan de lokale besturen gevraagd om de dagopvang voor (beperkte) resterende groep van leerlingen (mee) te organiseren binnen de normen die gelden voor het onderwijs.

Daarnaast kunnen ook grootouders (-65) instaan voor de opvang en is er corona-ouderschapsverlof.

Deeltijds kunstonderwijs UPDATE 12/06

Voor het DKO versoepelen de maatregelen. De nieuwe voorwaarden zijn geldig vanaf 15 juni.

Academies bepalen zelf of en in welke mate ze gebruik maken van de geboden versoepeling. Ook qua invulling beschikken ze over de nodige autonomie. In ieder geval krijgen ze nu de kans nog lessen te organiseren en het schooljaar af te sluiten voor hun leerlingen. Ze kunnen de versoepeling ook aanwenden als try-out voor volgend schooljaar. Deze regels gelden tot 30 juni 2020.

De inrichtende macht organiseert deze mogelijkheid tot versoepeling autonoom op basis van de lokale context en de risicoanalyse. COC blijft benadrukken dat de eventuele versoepeling uiteraard wordt overlegd met de personeelsafvaardiging.

SOCIAL DISTANCING

  • Leerlingen jonger dan 12 jaar moeten, net als in het basisonderwijs, de social distancing niet langer toepassen.
  • Voor leerlingen ouder dan 12 en voor volwassenen blijven de richtlijnen voor social distancing ook in het DKO van toepassing.
  • Leerlingen ouder dan 65 blijven tot de risicogroep behoren. Voor hen worden (vanuit het Agentschap Welzijn) nog aparte richtlijnen opgesteld die duidelijker maken welk activiteiten wel of niet kunnen hernomen worden.

LESSEN

  • Groepslessen tot 20 personen (de leraar meegerekend) zijn in alle domeinen toegestaan.
  • De academie mag voortaan instrumentlessen aanbieden aan alle leerlingen.
  • Voor zang en blaasinstrumenten zijn groepslessen nog niet toegestaan en dit in alle leeftijdscategorieën.
  • Fysiek contact tussen de leerlingen vanaf 12 jaar of tussen leerling en leraar is verboden.
  • Groesplessen waar luid gesproken of geroepen wordt, mogen niet plaatsvinden.

Lees het aangepaste draaiboek heropstart deeltijds kunstonderwijs.

CLB: inhaalvaccinaties en systematische contacten UPDATE 12/06

Alle vaccinaties die niet werden aangeboden in het schooljaar 2019-2020 zullen als inhaalvaccinaties worden aangeboden in het schooljaar 2020-2021.

  • De vaccinatie mazelen-bof-rubella (MBR) van de tienjarigen of van de leerlingen die in het schooljaar 2019-2020 in het vijfde leerjaar lager onderwijs zitten, moet prioritair als inhaalvaccinatie worden aangeboden.
  • De vaccinatie polio-difterie-tetanus-kinkhoest (IPV-DTPa) van de zesjarigen of van de leerlingen die in het schooljaar 2019-2020 in het eerste leerjaar lager onderwijs zitten wordt waar nodig als inhaalvaccinatie aangeboden in het schooljaar 2020-2021.
  • Voor de inhaalvaccinatie van het tweede vaccin humaan papillomavirus (HPV) van de twaalfjarigen of van de leerlingen die in het schooljaar 2019-2020 in het eerste jaar secundair onderwijs zitten en de reguliere planning van het eerste vaccin HPV voor het schooljaar 2020-2021, wordt rekening gehouden met de beschikbaarheid en vervaldatum van de vaccins.
  • De vaccinatie difterie-tetanus-kinkhoest (dTpa) van de veertienjarigen of van de leerlingen die in het schooljaar 2019-2020 in het derde jaar secundair onderwijs zitten wordt waar nodig als inhaalvaccinatie aangeboden in het schooljaar 2020-2021.

Bij de planning van het inhalen van systematische contacten of specifieke onderdelen van systematische contacten uit het schooljaar 2019-2020 in het schooljaar 2020-2021 is vooral rekening gehouden met de in- en uitstroom van leerlingen en het psychosociaal functioneren van kinderen, jongeren en hun gezin in een coronacontext waar gezinnen en leerlingenbegeleiding onder druk staan. Het staat de CLB's vrij om meer in te halen dan minimaal opgelegd wordt.

Raadpleeg ook de webpagina van Onderwijs Vlaanderen voor meer informatie over de coronawerking van de CLB's.

Volwassenenonderwijs UPDATE 17/06

Vanaf 22 juni versoepelen tot en met 31 augustus versoepelen ook de voorwaarden voor het volwassenenonderwijs. Zo kunnen centra een aantal lopende opleidingen nog afronden, een beperkt zomeraanbod realiseren en het nieuwe schooljaar op een veilige en verantwoorde manier voorbereiden. Centra bepalen in overleg met het betrokken personeel of en hoe ze gebruik maken van deze versoepeling. Je vindt de nieuwe voorwaarden op de website van Onderwijs Vlaanderen.

Bijkomende financiering UPDATE 09/06

De Vlaamse Regering heeft 5 miljoen euro vrijgemaakt als tegemoetkoming aan de IT-uitgaven waarmee de onderwijsinstellingen geconfronteerd werden. Daarnaast is 10 miljoen euro voorzien om de niet-recupereerbare kosten die scholen gemaakt hebben voor schoolreizen deels te compenseren en 25,5 miljoen euro voor beschermend materiaal en bijkomende schoonmaak. Voor COC moeten deze middelen in de eerste plaats aangewend worden voor het onderhoudspersoneel, zodat zij over voldoende tijd en materiaal beschikken voor het poetsen van les- en andere lokalen.

Personen met verhoogd risico

De lijst met personen die verhoogd risico lopen om een besmetting met COVID-19 ernstig door te maken, is geactualiseerd. Het gaat om volgende groepen:

  • Personen ouder dan 65 jaar.
  • Personen (van elke leeftijd) met diabetes en/of ernstige obesitas.
  • Personen (van elke leeftijd) met ernstige chronische hart- en vaat-, long- of nieraandoeningen.
  • Personen (van elke leeftijd) met gedaalde immuniteit en/of kanker (onder behandeling).

Zwangere vrouwen behoren niet tot de risicogroepen.

COC raadt elk personeelslid dat mogelijk tot een risicogroep behoort aan om de huisarts te raadplegen en in overleg met de huisarts tot een goede regeling te komen. Belangrijk is dat niet alleen de eigen veiligheid maar ook de veiligheid van de mensen thuis en in de werkomgeving zoveel mogelijk gegarandeerd is.

COVID-19 erkenning beroepsziekte UPDATE 12/06

De procedure is opgestart om ook bij personeelsleden van het onderwijs een infectie met COVID-19 te laten erkennen als beroepsziekte. De erkenning wordt wellicht beperkt tot die personeelsleden die tussen 18 maart 2020 en 17 mei 2020 een infectie hebben opgelopen. De procedure die een personeelslid moet volgen om de erkenning aan te vragen, hangt af van de situatie waarin het personeelslid zich bevindt. Statutair onderwijspersoneel volgt de procedure via Medex. Contractueel onderwijspersoneel volgt de procedure voor loontrekkenden via Fedris

Zomerscholen UPDATE 12/06

Bij de eerste oproep hebben 144 kandidaten zich gemeld om een zomerschool te organiseren. De ingediende dossiers worden momenteel onderzocht, zodat aan de indieners zo vlug mogelijk kan meegedeeld worden of hun kandidatuur aan de criteria voldoet en zij aan de voorbereidingen kunnen beginnen. Bij de tweede oproep kunnen kandidaturen ingediend worden tot 7 juli. Die zomerscholen zullen ten vroegste op 27 juli van start kunnen gaan.

Wat betreft de veiligheidsmaatregelen rond corona vallen de zomerscholen niet onder de reglementering van het onderwijs, maar worden zij beschouwd als 'zomerkampen'. Informatie daarover vind je op de website van de Ambrassade.

Het draaiboek voor onderwijs kan je hier raadplegen.

Je centrale op sociale netwerken