Thuiswerken en je privéleven combineren in tijden van corona

©Shutterstock

Je thuiswerk en je privéleven organiseren tijdens de coronacrisis is geen gemakkelijke opgave. COnneCt belicht het thema vanuit haar perspectief.

Je thuiswerk en je privéleven organiseren en combineren tijdens de coronacrisis is geen gemakkelijke opgave. Er is ondertussen al heel wat leesstof verschenen over dit onderwerp, toch wil COnneCt het thema ook even belichten vanuit haar perspectief.

De ruimte

Niet iedereen heeft de luxe om thuis in alle rust en stilte te kunnen werken in een kantoor of bureel. Als je dat wel hebt, mag je deze alinea alvast overslaan. 

Je werkruimte delen met huisgenoten is voor velen een nieuwe uitdaging. Zo is het is vaak moeilijk om je te concentreren op je administratief werk als er ook anderen in de kamer zijn. Als je gesprekken wil voeren via telefoon of Skype is het niet evident om de rust in die mate te waarborgen dat je ook echt een professioneel gesprek kunt voeren. En je huisgenoten gebruiken de tafel waaraan je zit te werken, of die nu in de keuken of de living staat, ook voor andere doeleinden. Je wordt dan ook heel vaak onderbroken in je werk, moet opruimen of plaats maken …

Bovendien is het niet evident om aan de woonkamertafel te werken, terwijl je kinderen televisiekijken of gamen. Heel jonge kinderen vragen meer aandacht en snappen de context nog niet. Op eender welke leeftijd is thuiswerken met kinderen een evenwichtsoefening. 

Heb je moeite om je werkruimte thuis te organiseren? Deze tips kunnen helpen:

  • We weten niet hoelang we nog thuis aan het werk zullen blijven, maar het kan zeker geen kwaad om inventief te zijn met de ruimte die je hebt. Misschien is er wel een kamer waar je nog wat plaats kan maken om een tafel en een stoel te plaatsen? 
  • Maak afspraken over livegesprekken met je collega’s of leerlingen, maar ook met de huisgenoten waarmee je de kamer moet delen. Duidelijke afspraken kunnen heel wat ellende voorkomen.
  • Maak bij livegesprekken gebruik van oortjes en een microfoontje. Je stoort er je huisgenoten minder mee.
  • Voorzie wat plaats in een kast waar je je materiaal gemakkelijk kunt opbergen als je ‘werkplaats’ ook voor andere doeleinden gebruikt wordt.

De tijd

Tijd is tijdens deze lockdown een raar begrip. We lijken heel veel tijd te hebben, maar de omstandigheden beperken ons in wat we ermee kunnen of mogen doen. Onze sociale contacten blijven beperkt tot wat heen-en-weer gechat of getelefoneer in vele vormen. 

Probeer ook wanneer je thuis bent je leven te structureren. Sta op een vast tijdstip op, begin op een vast tijdstip te werken en stop op een vast tijdstip met werken. Laat duidelijk aan je leerlingen en collega’s weten wanneer ze je het gemakkelijkst kunnen bereiken.

De druk

De druk die we nu creëren voor onszelf is niet meer dezelfde als een aantal weken geleden. We maken ons ontzettend veel zorgen over corona en de gevolgen die de ziekte heeft voor ons dagelijks leven. 

We zitten in een kleinere bubbel samen met onze dichtste familie. Dat zijn we niet gewoon en ook dat zorgt in heel wat huishoudens voor spanning. Daarenboven willen we allemaal toch gewoon ons werk verder blijven doen? Leerlingen krijgen extra taken, lessen via video of andere media, er worden toetsen en vergaderingen georganiseerd … We zoeken andere manieren om onderwijs te organiseren en we zijn creatief, maar ook dat zorgt voor spanning.

Verder blijft ook de toekomst heel onzeker. Wanneer gaan de scholen terug open? Wanneer gaan we examens organiseren? Hoe zullen we de opstart na de lockdown aanpakken? (Hierop komen we in een volgend artikel zeker terug.)

Het heeft weinig zin om ons zenuwachtig te maken in wat ons nu overkomt. We worden geconfronteerd met uitzonderlijke omstandigheden en dat vraagt van ons ook een uitzonderlijke flexibiliteit.

De ontspanning

De overheid heeft ons slechts beperkte ontspanningsmogelijkheden toegelaten. We kunnen niet meer gaan sporten in onze sportclub, onze reis tijdens de paasvakantie hebben we moeten annuleren, optredens en voorstellingen worden massaal afgelast. Al is het uiteraard wel leuk om van de rust die er nu is, gebruik te maken om te wandelen en fietsen en de omgeving rond ons huis beter te leren kennen. 

Het is een tegenstelling dat we net als we de tijd hebben om allerlei leuke dingen te doen met familie en vrienden er de kans niet toe krijgen. Iedereen zou ondertussen het belang van social distancing wel in moeten zien, maar dat maakt de frustratie daarom niet minder groot. Misschien ligt ook hier een opportuniteit. De dingen die we al jaren uitstellen, kunnen nu de aandacht krijgen die ze verdienen. Die boeken die je al een tijdje op je schap hebt staan? Je platencollectie inventariseren? Je elektronische fotoalbum sorteren? Je tuin even grondig aanpakken?

Het zijn taken die je misschien noodgedwongen aan de kant schoof, maar die je een grote voldoening kunnen geven eens je ze hebt afgewerkt. 

Hou je gezond!

Heb je een vraag voor COnneCt of nood aan een gesprek? Neem contact op!
Knop COnneCt-chat
Benieuwd naar meer tips van COnneCt? Bekijk het overzicht van alle artikels die je kunnen helpen bij je functioneren in onderwijs.
Knop COnneCt-blog

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.