Onderaannemers betrokken bij een herstructurering? Een aanbeveling volstaat niet
Auteur: Bart Vannetelbosch
16/09/2024
De aankondiging van het collectieve ontslag bij Audi Vorst toonde het nog maar eens aan: de vele werknemers van de onderaannemers van de Audi-fabriek zijn op geen enkele wijze betrokken bij de informatie- en raadplegingsprocedure, terwijl de sociale partners onlangs nog opnieuw de aandacht van de bedrijven wilden vestigen op het lot van de onderaannemers die door dergelijke herstructureringsplannen werden getroffen.
Op 19 december 2023 bracht de Nationale Arbeidsraad (NAR) een advies uit waarin hij aanbeveling nr. 28 evalueert. Deze aanbeveling werd in 2019 aangenomen om de kwaliteit van de besprekingen te verbeteren in het belang van alle betrokken partijen bij een voorgenomen collectief ontslag. Maar het collectieve ontslag bij Audi is nog maar eens een treffend voorbeeld dat het gedeelte van de aanbeveling over de onderaannemer volledig wordt genegeerd.
Deze aanbeveling omvat twee delen: het ene heeft betrekking op een kwaliteitsvolle en doeltreffende informatie en raadpleging en het andere op mee te delen informatie met betrekking tot medecontractanten zoals onderaannemers of dienstverleners.
De vaststelling van de sociale partners was duidelijk: het deel over informatie en raadpleging wordt in de praktijk grotendeels nageleefd, maar het is onmogelijk om de naleving van het tweede deel te beoordelen doordat statistische gegevens erover ontbreken. De NAR drong dan ook aan op een aantal maatregelen die gericht zijn op het bundelen van statistieken over dit onderwerp en op een grotere zichtbaarheid van aanbeveling nr. 28, in het bijzonder van het gedeelte over het informeren van onderaannemers en dienstverleners.
Uit de analyses van het ACV blijkt echter dat onderaannemers en dienstverleners zeer zelden informatie ontvangen van de onderneming die een collectief ontslag van plan is. Toch dringt aanbeveling nr. 28 er bij deze ondernemingen op aan dat ze tijdig hun medecontractanten aanwijzen ten aanzien van wie hun contractuele verplichtingen door de herstructurering zouden wijzigen en van wie de activiteiten waarschijnlijk sterk negatief zullen worden beïnvloed.
De sociale partners hadden zich tot eind 2026 de tijd gegeven om de naleving van aanbeveling nr. 28 opnieuw te beoordelen op basis van statistische gegevens. In het advies van december 2023 werd de mogelijkheid vermeld om een bindender instrument aan te nemen indien zou blijken dat de inhoud van aanbeveling 28 nog steeds niet werd nageleefd.
Uit het voorbeeld van Audi blijkt nog maar eens dat de onderaannemers nog steeds niet worden geïnformeerd. De nood aan strengere maatregelen op dat vlak moet vandaag worden aangekaart en kan niet wachten tot eind 2026. Veel parlementariërs dienden in het verleden bij het parlement al wetsvoorstellen in waarbij onderaannemers in de Renault-wet werden opgenomen. Gezien de verontwaardiging over de houding van Audi ten opzichte van zijn onderaannemers is het zeer waarschijnlijk dat zulke wetsvoorstellen bij het begin van het parlementaire jaar opnieuw zullen opduiken.