Je rechten
bab449ae-2477-46b3-8fca-27c4c5741bd6
https://www.hetacv.be/je-rechten
true
Actualiteit
59ea6a04-d5cb-49bb-86bf-262457cb04b8
https://www.hetacv.be/actualiteit
true
Diensten
c7cddb17-187f-45c2-a0e2-74c299b8792b
https://www.hetacv.be/dienstverlening
true
Lid worden
abbb02d8-43dd-44b5-ae75-3cd90f78f043
https://www.hetacv.be/lid-worden
true
Het ACV
c62ac78b-1aa2-4cb9-a33b-59e6fc085fb4
https://www.hetacv.be/het-acv
true
Contacteer ons
7f7bdd4f-c079-401e-a1bf-da73e54f00c2
https://www.hetacv.be/contacteer-ons/contactpagina
true
Word nu lid

Fietskoerier overleden na aanrijding. Zullen de platformen nu eindelijk de regels naleven en zal de regering daarop toezien?

Met diepe droefheid nemen we kennis van het overlijden van een maaltijdkoerier nadat hij donderdag in Brussel-Noord door een bus was aangereden.  

Preventie- en veiligheidsbeleid niet verplicht

Koeriers en andere platformwerkers krijgen dagelijks te maken met arbeidsongevallen. Tot nu toe waren er in België nog geen dodelijke ongevallen. Dit jammerlijke voorval zat er aan te komen..

De overheid keek toe en greep niet in op de schandalige werking van een aantal platformen. Voor het platform was de werknemer in kwestie een zogenaamde “zelfstandige dienstverlener”, waardoor een preventie- en veiligheidsbeleid niet verplicht is – zoals het voorzien van veiligheidsmateriaal.

Veel arbeidsongevallen

De werknemer is niet gedekt door de verzekering voor arbeidsongevallen en wat nog erger is: de manier waarop het werk georganiseerd wordt, werkt ongevallen in de hand. Zo wordt de koerier betaald per rit en niet per gewerkt uur. Op die manier verdient hij meer en krijgt hij betere beoordelingen wanneer hij snel levert, zijn veiligheid en voorzichtigheid ten spijt. Bij gevaarlijke weersomstandigheden worden koeriers aangezet tot risicogedrag

Duizenden jongeren, blootgesteld aan kwetsbare situaties, worden voor onze ogen onzichtbaar door het winstbejag van enkele multinationals.

Wet is volstrekt inefficiënt

Onze regering voerde een wet in over de platformeconomie, maar die wet is volstrekt inefficiënt. Sinds 1 januari bestaat er een vermoeden van tewerkstelling voor platformwerkers die aan een aantal criteria voldoen. Indien deze wet werd toegepast, had de verongelukte koerier een ander statuut en volledig andere arbeidsomstandigheden.

Toch is er niets veranderd sinds deze wet van kracht werd: de betreffende platformen zijn van mening dat die wet niet voor hen geldt! Met het luik “arbeidsongevallen” wil de wet werknemers met een zelfstandigenstatuut beter beschermen, terwijl 90% van de koeriers in een P2P-stelsel werken of in de deeleconomie. Daarenboven moet er nog een KB gepubliceerd worden. En dat laat op zich wachten.

De regering moet nu een keuze maken. Blijft ze deze onaanvaardbare situatie door de vingers zien? Die platformen hebben lak aan de regering en aan ons allemaal. Ze buiten hun ‘dienstverleners’ uit … tot het dodelijke ongeval.

United Freelancers (ACV), het KoeriersCollectief, ABVV-Jongeren, La Maison des Livreurs en anderen scharen zich achter deze werknemers. Vastberaden strijden wij verder zodat platformen hun verantwoordelijkheden opnemen.

Lees het persbericht van 6 februari 2023 'Fietskoerier overleden na aanrijding' in pdf.