ACV spreekt zich op 22 juni uit over ontwerp van sociaal akkoord

De sociale partners sloten eerder al een akkoord over de welvaartsenveloppe.

Na dit akkoord dat voor veel mensen sociale vooruitgang betekent, volgde gisterennacht een sociaal akkoord over:

  • minimumlonen
  • eindeloopbaan
  • harmonisering van aanvullende pensioen
  • flexibiliteit

Het ACV zal dit ontwerp van akkoord nu voorleggen aan zijn achterban, op 22 juni spreekt de algemene raad van het ACV zich uit. 

ACV-onderhandelaar Mathieu Verjans is positief over dit ontwerp akkoord: 

'Er lagen vier dossiers op de onderhandelingstafel. En natuurlijk haal je dan niet alle wensen binnen, dat is altijd zo in onderhandelingen. Maar we slagen er wel in om voor het eerst sinds 2008 het minimumloon te verhogen. Er is hiervoor een traject afgesproken dat zich zal uitspreiden over de periode 2022-2028. Dat is een grote vooruitgang voor wie een zeer laag loon verdient en moeite heeft om hiermee waardig te leven.

Een ander positief punt zijn de viervijfden én halftijdse landingsbanen die nu mogelijk worden vanaf 55. Dit is een belangrijke stap naar een betere combinatie van werk- en privéleven. Andere eindeloopbaanregelingen zoals SWT worden verlengd zoals ze nu gelden. Dit geeft heel veel mensen op het einde van hun loopbaan zekerheid. De werkgelegenheidsconferentie van september zal oplossingen moeten aanreiken voor oudere medewerkers van bedrijven in moeilijkheden of herstructurering en voor jonge mensen die starten met hun loopbaan.'

 

Meer weten over de onderhandelingen en het InterProfessioneel Akkoord? Ontdek het op onze IPA-pagina.

Personalization