Dit kan je vanaf 1 maart met ecocheques kopen

Om de twee jaar wordt in de Nationale Arbeidsraad onder sociale partners herbekeken welke producten en diensten je met ecocheques kan kopen. Vanaf 1 maart 2021 is een nieuwe lijst van toepassing. 

Aanpassingen in de nieuwe lijst

De lijst werd aangevuld met nieuwe biolabels, verhuur van bepaalde tweedehandsproducten en abonnementen op en lidmaatschappen van collectieve moestuinen.

Sinds 1 maart 2021 geldt voor grote elektrische toestellen een nieuw Europees energielabel. Dat nieuwe label moet voor de consument duidelijkheid scheppen in welke producten zuinig en welke minder zuinig zijn. De labels met de plusjes worden vervangen met labels die lopen van A tot G. De sociale partners kwamen overeen dat apparaten met deze labels kunnen worden aangekocht met ecocheques:

  • koelkasten in de nieuwe klasse A, B, C of D
  • vaatwasmachines in de nieuwe klasse A, B of C
  • wasmachines in de nieuwe klasse A
  • elektronische beeldschermen, inbegrepen televisietoestellen, in de nieuwe klasse A, B, C of D

Andere elektrische apparaten en lampen met het oude label kunnen zolang de voorraad strekt nog worden aangekocht met ecocheques wanneer ze tot de klassen A+, A++ of A+++ behoren. 

Raadpleeg de volledige lijst van wat je vanaf 01/03/2021 kunt aankopen met ecocheques. Meer informatie over maaltijd- en ecocheques vind je op onze website.

Huiswerk voor september

De nieuwe lijst zal niet lang gelden. Op 1 september 2021 moet er al een nieuwe liggen. Tegen die datum zal een evaluatie gemaakt worden van de lijst met nieuw gelabelde elektronische toestellen. Op basis van die evaluatie zullen op 1 september ook lampen, die dan ook een nieuw Europees label krijgen, al dan niet een plaatsje krijgen op de lijst. 

Daarnaast zullen er tegen september ook producten toegevoegd worden die je bij gelabelde boerderijwinkels kunt kopen.

Lees ook het volledige artikel in Vakbeweging nr. 940. Opgelet: inloggen verplicht! 

Personalization