Tijdelijk werkloos en ontslagen?  Je behoudt nu je volledige opzegtermijn

Tijdens de coronacrisis bleek dat bedrijven tijdelijke werkloosheid aangrepen om werknemers snel en goedkoop te ontslaan.  Mede op aandringen van het ACV is vandaag een wet gepubliceerd waardoor het vanaf vandaag niet langer mogelijk is om zo'n 'Torfske' te doen.  

Schorsing opzegtermijn

Vanaf maandag 22 juni worden lopende en nieuwe opzegtermijnen geschorst voor wie tijdelijk werkloosheid is door corona.

Dit betekent dat tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht je opzegtermijn niet doorlooptDe dagen dat je tijdelijk werkloosheid bent, verlengen dus je opzegtermijn. Pas als je tijdelijke werkloosheid wegens overmacht voorbij is zal je opzegtermijn terug beginnen verder lopen.

Deze regeling is van toepassing op een opzegging die ingaat vanaf maandag 22 juni of op een opzegtermijn die loopt op 22 juni.

  • Werk je een aantal dagen per week en ben je de andere dagen tijdelijk werkloos? Dan wordt de opzegtermijn enkel geschorst op de dagen dat je tijdelijk werkloos bent. Ook tijdens eventuele ingesloten weekenddagen van tijdelijke werkloosheid wordt de opzegtermijn geschorst.   Voorbeeld: als je maandag en vrijdag tijdelijk werkloosheid bent, dan geldt de schorsing ook op zaterdag en zondag.
  • Als je opzegtermijn startte voor 1 maart en nog steeds loopt, is de regeling niet van toepassing; de opzegtermijn loopt gewoon door tijdens de tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.
  • Als je zelf je ontslag geeft, wordt de opzegtermijn nooit geschorst. 

Meer info

 

Personalization