Gevolgen van de Franse lockdown voor grensarbeiders


De Franse regering legde gisteren een lockdown van minstens 15 dagen op. De  lockdown ging in vanaf  dinsdagmiddag 17/03/2020. Verplaatsingen in Frankrijk mogen enkel in strikt afgelijnde situaties.

Bijvoorbeeld van thuis naar het werk wanneer er geen telewerk mogelijk is. Om belangrijke boodschappen doen in de dichtstbijzijnde winkels. Of om naar de dokter gaan.  Franse werknemers mogen zich dus verplaatsen naar het werk, maar ze moeten beschikken over een attest. Bij niet-naleving van de verscherpte maatregelen zullen er boetes opgelegd worden.
 
Ook Belgen die in Frankrijk of Fransen die in België werken, moeten beschikken over dit attest. Het attest vermeldt ook dat er een bewijs moet geleverd worden dat er geen telewerk kan voorzien worden in de onderneming.

De werkgever dient dus dit op papier te zetten, uiteraard in het Frans. Bij controle door moet dit ingevuld attest kunnen voorgelegd worden, samen met de identiteitskaart.
 
Het attest 'Attestation de déplacement dérogatoire' is online op de website van het Franse Ministerie BInnenlandse Zaken. 

Persbericht 17 maart 2020:  Gevolgen van de Franse lockdown voor grensarbeiders ' (pdf)

Personalization