Minimumloon: ACV past voor geblaat, maar gaat voor resultaat


Er ligt 90 euro op de grond. Vind je dat de moeite om op te rapen?

Het ACV steekt zijn nek uit voor een serieuze verhoging van het minimumloon, in twee stappen. Die opslag was een onderdeel van het interprofessioneel akkoord (IPA). Het ACV keurde dit akkoord goed. Het ABVV deed dat niet. Maar het ACV ging door. Want het ACV gaat voor resultaat én vooruitgang.

Als eerste stap ligt er sinds juni een cao klaar met een verhoging van 1,1% op 1 juli van dit jaar. Dit is de eerste verhoging van het minimumloon in 10 jaar. Enkel de handtekening van het ABVV ontbreekt onder deze cao.

Per maand uitstel maken 100.000 mensen daardoor een verlies van 18 euro bruto. Zo gaat tegen eind november al 90 euro verloren. Dat verlies neemt iedere maand toe met 18 euro. Ook de verhoging van de werkbonus voor 89.000 mensen die iets meer verdienen dan het minimumloon gaat daardoor niet door. Dat geld is definitief weg. De werkgevers, die de opslag willen betalen, houden ondertussen dat geld plus sociale bijdragen in hun zak.

Dit kan toch niemand begrijpen? Het ACV wil dat iedereen deze cao onmiddellijk tekent. Want 90 euro (en hoe langer hoe meer), dat laten we niet liggen.

Als tweede stap voorzag het IPA in een bijkomende onderhandeling om het minimumloon verder te verhogen. Ook dat gaat enkel door omdat het ACV zijn nek uitstak. Een akkoord over een tweede serieuze opslag met 2,4% was midden oktober bijna rond. Een ondoordacht perslek deed deze opslag op de valreep vastlopen.

Download het pamflet minimumloon (pdf)  

tegel90euro

Personalization