'Je bent nooit te oud om te studeren. Informeer je en grijp je kans!'


Denk je er aan een opleiding te volgen?  Wil je met je loopbaan een andere richting inslaan, maar twijfel je over de combinatie werken en studeren?  Wil je je bijscholen, maar heb je er de middelen niet voor? 

Gelukkig bestaan er tal van regelingen en voordelen voor wie een opleiding wil volgen.  Maak er net als Mustafa gebruik van geef je carrière een nieuwe wending!

Nieuwe spelregels

  • Tot nog toe kon je als werknemer gebruik maken van het betaald educatief verlof (BEV).  Dat systeem is sinds 1 september vervangen door het Vlaams opleidingsverlof (VOV).  De aanvraagprocedure verloopt voortaan via een digitaal platform van de Vlaamse overheid.  Erkende opleidingen vind je terug in de Vlaamse opleidingsdatabank.   
  • Het systeem van Vlaamse opleidingscheques blijft ongewijzigd, maar je kan er enkel gebruik van maken voor opleidingen die in de opleidingsbank staan.

'Nooit te oud om te studeren'

Lees hier het verhaal van Mustafa (51 jaar) die na een zwaar ongeluk zijn carrière een nieuwe wending wist te geven.  Hij kon een opleiding volgen door gebruik te maken van alle systemen: betaald educatief verlof (nu: Vlaams opleidingsverlof), opleidingscheques en tijdskrediet met motivatie opleiding. 

Mijn droom om profvoetballer te worden heb ik na een zwaar ongeluk moeten opbergen. Daar stond ik dan op de arbeidsmarkt: 19 jaar, net uit een rolstoel en kortgeschoold. Gelukkig kon ik beginnen bij een autofabrikant. Het bandwerk ging me na een tijdje tegenstaan. Voldoening haalde ik vooral uit mijn vrijwilligerswerk met werkzoekenden, mensen met een verslaving enz.

Maar als ik solliciteerde in de sociale sector kreeg ik altijd een neen te horen omdat ik niet het vereiste diploma kon voorleggen. Ik heb mijn recht op betaald educatief afgedwongen bij mijn werkgever. Ik moest ook mijn omgeving overtuigen: waarom bijstuderen, ik had toch vast werk? En zou mijn gezin niet te lijden hebben onder mijn studie?

Ik heb van alle systemen gebruikgemaakt: betaald educatief verlof (nu Vlaams opleidingsverlof), opleidingscheques en tijdskrediet met motivatie opleiding. Ik heb soms ook onbetaald verlof genomen. Zo ben ik erin geslaagd een graduaat sociaal-cultureel werk te behalen, en daarna een bachelor sociaal werk.

Vandaag werk ik voor ACV als bijblijfconsulent (ik heb dus van mijn passie mijn beroep kunnen maken) en sinds twee jaar geef ik les in de Sociale Hogeschool in Heverlee. Studenten orthopedagogie krijgen van mij het vak Werken met diversiteit. De cirkel is rond.

Mensen hebben vaak koudwatervrees: ben ik niet te oud om te studeren, hoe pak ik het financieel aan? Mijn raad: informeer je en grijp de kansen die zich voordoen. Als je je bijschoolt, wordt niet alleen je kennis, maar ook je netwerk groter. Ook je omgeving vaart er uiteindelijk wel bij. Veel mensen zijn mijn voorbeeld al gevolgd. Ik volg nog steeds opleidingen.

Meer weten?

Personalization