Ongedwongen in gesprek over sociale zekerheid

 
We vieren binnenkort de 75ste verjaardag van onze sociale zekerheid. Het ACV zette - als één van de grote supporters van deze structurele solidariteit - twee jaar geleden in West-Vlaanderen een traject op met 11 lezingen over de toekomst van de sociale zekerheid. Daar bleef het niet bij: in het najaar van 2018 verscheen er een boek over de lezingenreeks én vanaf komend najaar organiseert de vakbond samen met Vormingplus socialezekerheidswandelingen.

Emmanuel Labarque van ACV West-Vlaanderen vertelt: ‘Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen was van bij het begin betrokken en ondersteunde onze lezingenreeks actief. De socioculturele organisatie ging na de reeks op zoek naar een manier om met inwoners van de regio in gesprek te gaan over sociale zekerheid. Het resultaat zijn de socialezekerheidswandelingen.’
 

Steen in het water

‘Vrijwillige begeleiders gaan met een groep op stap in steden en gemeenten en dagen de groep creatief en speels uit om na te denken en in gesprek te gaan over de sociale zekerheid en haar toekomst’, vertelt Maarten Vanhee van Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen. ‘Zorg dragen voor elkaar kan op verschillende manieren. We willen niet louter mensen sterker maken als vormingscentrum, maar hen ook leren zorgen voor zichzelf, voor anderen en de brede samenleving. Een samenleving die zorgzaam is, staat of valt met goed uitgebouwde structuren van solidariteit. Die moeten ervoor zorgen dat niemand uit de boot valt. De sociale zekerheid is één van die pijlers, maar we beseffen te weinig de waarde ervan. Omdat er de laatste jaren bijna geruisloos aan is geknabbeld, is informeren over de sociale zekerheid belangrijk. Tegelijk willen we dat mensen erover in gesprek gaan. Met elkaar tijdens de wandeling, met familie en vrienden nadien. We hopen met het project een steen in het water te gooien en de kringen daarrond te zien uitdijen.’
 

Doe-en-denk-wandeling

Philip Douchy, oud-leerkracht economie, begeleidt de wandelingen in Menen: ‘Het is een leuke en gezonde activiteit, gekoppeld aan een belangrijk actueel en maatschappelijk thema. Het is een doe-en-denk-wandeling, bedoeld voor zowel werkenden, senioren als studenten. Een ideale activiteit ook voor verenigingen van diverse pluimage.’
 

Gewaagde stellingen

‘Ons hele leven is doorspekt met de sociale zekerheid, van bij de geboorte tot de dood’, gaat Philip verder, ‘ze is er voor iedereen, als een solidaire verzekering voor moeilijke momenten. Uit ervaring weet ik dat de sociale zekerheid een vangnet is. Mocht ze nog niet bestaan, we zouden ze bij wijze van spreken zo snel mogelijk moeten uitvinden. Dat wil ik duidelijk maken tijdens de wandeling. En ondertussen poneer ik allerhande, al dan niet, gewaagde stellingen. De deelnemers worden uitgedaagd om hierover na te denken. Want we beseffen, wellicht te weinig, het belang van deze sociale verworvenheid. Veel andere landen benijden ons.’
 

Reserveren?

Interesse om met je organisatie, vereniging, bedrijf, klas, ... op stap te gaan? Contacteer maarten.vanhee@vormingplus.be (056260609), laat weten in welke stad/gemeente je op stap wil en op welke datum. Elke wandeling duurt ongeveer twee uur en kost €50 per groep.
 

Kennismaken?

Om kennis te maken met deze wandelingen zijn organisatoren/programmatoren van organisaties, verenigingen, bedrijven, scholen, ... welkom om deze wandeling te komen meemaken. Dat kan in Menen op 15/06 (9.30u.) in Kortrijk op 21/06 (9.30u.) en in Kuurne op 26/06 (17.30u.). Contacteer maarten.vanhee@vormingplus.be voor de praktische afspraken. 
 

Lezingen herbeleven?

Via www.9oplossingen.be kan je de volledige lezingenreeks over de toekomst van de sociale zekerheid (her)bekijken. Je kan het ook rustig nalezen in het boek dat alle lezingen bundelde: ‘Welke toekomst voor onze sociale zekerheid’ (uitgegeven bij EPO).

Personalization