Werkbaar werk, ook in coronatijden

'Werkbaar werk': je hoort het overal. Maar wat houdt dat juist in? Vooral in deze tijden?

Werkbaar werk is van belang voor werknemers, ondernemers én organisaties. Wie werkbaar werk heeft, heeft meer plezier in het werk, leert meer, blijft langer werken en is minder vaak ziek. Door de coronacrisis heeft de Vlaamse minister van Werk in samenspraak met de sociale partners beslist om de focus van de werkbaarheidscheques te verruimen. Het is immers cruciaal dat iedereen opnieuw veilig en gezond aan de slag kan gaan en aan het werk kan blijven.

Werkbaarheidscheques?

Bedrijven en organisaties in de (social) profit sector kunnen sinds mei 2019 werkbaarheidscheques aanvragen. Wie zo’n cheque aanvraagt, kan een subsidie tot maximum 10.000 euro ontvangen van de Vlaamse overheid om de werkbaarheid in een organisatie te scannen en een verbeterplan op te stellen. Met de cheques konden tot recent geen acties gefinancierd worden.

Uitbreiding werkbaarheidscheques door coronacrisis

Bedrijven en organisaties staan nu vooral voor arbeidsorganisatorische uitdagingen. Kleinere ploegen, grotere afstand tussen medewerkers, meer telewerk … Al deze aanpassingen zorgen voor veel praktische kopzorgen.

  • De werkbaarheidscheques bieden nu ook een financieel duwtje in de rug voor de aanpak van deze arbeidsorganisatorische uitdagingen. Daarbij is voldoende aandacht voor het welbevinden van de werknemers en de werkgevers noodzakelijk.
  • De werkbaarheidscheques kunnen nu dus ook tijdelijk ingezet worden voor advies en begeleiding bij verbeteracties en voor opleiding.  Deze  verbeteracties dienen wel een directe link te hebben met werken in een gewijzigde arbeidscontext ten gevolge van corona.

    Voor een overzicht van de situaties waarvoor de uitbreiding van werkbaarheidscheques kan gebruikt worden: zie Werkbaarheidscheques op www.vlaanderen.be.

Aan de slag in je onderneming

Heb je vragen over hoe je in jouw bedrijf rond werkbaar werk of met de werkbaarheidscheques aan de slag kan gaan? Neem dan contact op met de Samenwerker in je buurt.

Onze Samenwerkers werken samen met militanten en vakbondssecretarissen elke dag aan werkbaar werk in bedrijven en organisaties. Zij zijn dus het ideale aanspreekpunt om binnen de werkbaarheidstrajecten ondersteuning te kunnen bieden.

Wil je zelf aan de slag of heb je nood aan meer info?

  • Bezoek www.werkbaarwerk.be voor meer interessant materiaal, goede voorbeelden en tools rond werkbaar werk.
  • Bekijk in het stroomschema (pdf) op welke maatregelen je onderneming beroep kan doen.
werkbaar werk_widget-stroomschema

Niet zeker welke steun je bedrijf kan krijgen? 

Ga het na in het handige stroomschema!

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.