Druk thuis of op je werk, de sociale zekerheid staat altijd achter je

Kindje op komst? Gelukkig hebben mama en papa recht op moederschapsrust, geboorteverlof en ouderschapsverlof. Een meer dan welkome hulp… Ook op andere zorgmomenten trouwens. Daar zorgen we allemaal samen voor! Via de sociale zekerheid.

Pauze nemen

In bepaalde periodes van je leven is het niet evident om alle ballen in de lucht te houden.  Dankzij de sociale zekerheid kan je in verschillende situaties minder gaan werken of zelfs even helemaal stoppen met werken.

Eén van de bekendste vormen is ouderschapsverlof waarbij je je loopbaan kan onderbreken om voor je kind te zorgen.

Daarnaast bestaan nog tal andere vormen van thematisch verlof en tijdskrediet zorgen ervoor dat je een break kan nemen van het werk wanneer dat nodig is. Je kan zorgverlof voor medische bijstand of palliatief verlof nemen. Sinds kort kan je erkend worden als mantelzorger en mantelzorgverlof opnemen.

Extra coronamaatregelen 

Op aandringen van het ACV zijn tijdens de coronacrisis bovendien extra maatregelen genomen.  En dat was nodig:  méér dan 160.000 mensen namen corona-ouderschapsverlof op. 

Wordt de school, crèche of centrum voor opvang gesloten, dan kan je tot het eind van het jaar er tijdelijke werkloosheid bij sluiting opnemen. 

  Dankzij sociale zekerheid

  Neem je thematisch verlof op tijdskrediet dan zal je in de plaats van loon krijg je ter compensatie een forfaitaire vergoeding via de RVA uitbetaald.

  Dit valt onder de tak werkloosheid.  In 2018 ging het om een budget van 6,79 miljard euro.

  Mensen ademruimte geven en de mogelijkheid bieden om minder te werken wanneer dat nodig is.  Dat kan alleen als we een sterke sociale zekerheid hebben.  Daarom verdedigen we ze iedere dag.

   

  Affiches

  Personalization

  Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.