Een minimumpensioen van 1627 euro (*) netto: dat wordt tijd!

 

Alle generaties samen voor betere pensioenen

De Belgische pensioenen behoren tot de laagste van Europa. Een man krijgt gemiddeld 1181 euro netto, een vrouw 882 euro netto. Het ACV wil eerlijke pensioenen die in verhouding staan tot het loon dat je verdient tijdens je loopbaan. Daarom moet het minimumpensioen minstens 60% van het mediaan* inkomen bedragen. En moet je met pensioen kunnen na een loopbaan van 40 jaar. Het minimumpensioen is voor alle generaties van belang. Het ACV wil een hoger minimumpensioen zodat gepensioneerden niet in de armoede belanden en er meer jobs voor de jongeren vrijkomen.

De coronacrisis treft niet iedereen

De werknemers en kleine zelfstandigen zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Maar sommige grote bedrijven hebben recordwinsten geboekt.

Investeren in pensioenen is een politieke keuze

In 2019 vloeide 172 miljard euro vanuit België naar belastingparadijzen. Grote vermogens worden bovendien te weinig belast in ons land.

Dit plan is financierbaar

Het wordt tijd dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Geen belastingontwijking meer. Maar wel de invoering van een vermogensbelasting. Iedere euro die in de pensioenen wordt geïnvesteerd, draagt bovendien bij aan onze economie.

Download het pamflet versie 1 - versie 2 (pdf)

(*) De mediaan is het inkomen dat werknemers in twee groepen opdeelt: de ene groep verdient meer dan dit bedrag, de andere groep verdient minder.

 

Voer mee actie en teken nu de petitie! 👇🏻

Personalization

Je webbrowser is verouderd en wordt niet ondersteund door de ACV-website. Klik hier om een nieuwere versie te installeren.